Από την πρώτη μέρα που ο Ιβάν Σαββίδης ανέλαβε τα ηνία της ΠΑΕ ΠΑΟΚ, τον Αύγουστο του 2012 ήταν ξεκάθαρο ότι ο ιστορικός σύλλογος άλλαζε σελίδα.
Έπαυε να στηρίζεται στα χρήματα (από το υστέρημα πολλές φορές) των οπαδών του και έπεφτε στα χέρια ενός πανίσχυρου παράγοντα που είχε τη δυνατότητα να τον νοικοκυρέψει, αλλά και να τον ανεβάσει οικονομικά επίπεδο.
Με το... καλημέρα ο ομογενής επιχειρηματίας έβαλε 10 εκ. ευρώ για να πάρει το 51% των μετοχών, λίγους μήνες αργότερα προκήρυξε και κάλυψε ο ίδιος μία νέα αύξηση 15 εκ. ευρώ και εντός των επόμενων ημερών αναμένεται να κλείσει μία ακόμη με 20 εκ. ευρώ. ανεβάζοντας συνολικά την συνεισφορά του στην ομάδα σε χρήμα στα 45 εκ. ευρώ.
Αν μη τι άλλο εντυπωσιακό το νούμερο, παράλληλα, όμως, και λόγος για να προβληματιστεί κανείς αν ο πακτωλός εκατομμυρίων που βάζει ο Ιβάν Σαββίδης στον ΠΑΟΚ πιάνουν τόπο.
Το Sport24 επιχειρεί να κάνει αυτή την ανάλυση, θέλοντας να βοηθήσει να βγουν χρήσιμα συμπεράσματα για τον αν ο Ιβάν Σαββίδης πρέπει να αισθάνεται ικανοποιημένος από την πορεία της επένδυσής του στον ΠΑΟΚ
Χρήμα με ουσία, αλλά... αθόρυβο
Σε αντίθεση με τους προκατόχους του επενδυτές στον ΠΑΟΚ, ο Σαββίδης έριξε πολύ μεγάλο βάρος σ' αυτό που λέμε νοικοκύρεμα της ΠΑΕ, καθώς και ση βελτίωση των υποδομών. "Έκλεισε" τις οφειλές προς πρώην παίκτες, προπονητές και προμηθευτές, έκανε ένα σημαντικό λίφτινγκ στην Τούμπα και βελτίωσε τις εγκαταστάσεις στο προπονητήριο της Μεσημβρίας, παρότι έχει ανακοινώσει ότι θέλει να φτιάξει δικό του ιδιόκτητο κέντρο.
Ας δούμε συνοπτικά πόσα χρήματα έδωσε σε καθένα από τους παραπάνω τομείς.
Λεφτά που έπιασαν τόπο
Χρέη προς τρίτους 10 εκ. ευρώ
Λίφτινγκ Τούμπας 1,5-2 εκ.
Προπονητικό Μεσημβρίας 400.000
Επιπλέον, ο Ιβάν Σαββίδης κλήθηκε να καλύψει τη ζημία που δημιουργήθηκε την περασμένη περίοδο με τον αποκλεισμό της ομάδας από τους ομίλους του Europa League και την τιμωρία με τρεις αγώνες κεκλεισμένων των θυρών φέτος και την επιβολή ενός σημαντικού προστίμου.
Σε αριθμούς, η ζημία αποτυπώνεται στα 4,7 εκ. ευρώ παθητικό του ισολογισμού της προηγούμενης περιόδου, "τρύπα" που καλύφθηκε από τα χρήματα του μεγαλομετόχου, ο οποίος μέτρησε και περίπου 1,2 εκ. ευρώ απώλεια από τις εισπράξεις των εισιτηρίων από τα ματς με Μέταλιστ, Σάλκε και Σαχτιόρ που έγιναν χωρίς κόσμο.
Τα μεγάλο στοίχημα, τα χρήματα στο αγωνιστικό
Κι αν στο συμμάζεμα της ΠΑΕ ΠΑΟΚ ο Σαββίδης, που έχει την πείρα της διαχείρισης πολλών ακόμη εταιριών, τα καταφέρνει περίφημα, στο αγωνιστικό τμήμα που είναι σαφώς πιο δύσκολο στην οικονομική διαχείρισή του καθώς υπεισέρχονται πολλοί απρόβλεπτοι παράγοντες, δεν έχει αποφύγει "χτυπητά" λάθη.
Το πιο τρανό, ο τρόπος με τον οποίο λύθηκε η συνεργασία με το Γιώργο Δώνη. Ο ομογενής επιχειρηματίας και οι συνεργάτες του δεν μπόρεσαν να πετύχουν ένα βελούδινο διαζύγιο, με αποτέλεσμα ο Έλληνας τεχνικός και το τιμ του (τέσσερα μέλη) να κερδίσουν πολλά χρήματα μέσω δικαστηρίων.
Το ίδιο λανθασμένες και επιπόλαιες αποδείχθηκαν οι πρώτες μεταγραφές της εποχής Σαββίδη τον περασμένο Γενάρη. Εξαιρώντας τον Κώστα Κατσουράνη (350.000 ευρώ ετησίως) και τον Ζβόνιμιρ Βούκιτς (με το μπόνους των 15.000 ευρώ του 50% των συμμετοχών θα ξεπεράσει τις 100.000), όπως και τον Σαρλ Ιτάνζ που δόθηκε δανεικός και θα πρέπει να περιμένουμε την εξέλιξη της συνεργασίας του με τον ΠΑΟΚ για να βγάλουμε οριστικό πόρισμα (αγοράστηκε με 200.000 ευρώ από τον Ατρόμητο, σημειώνουμε), οι άλλες τρεις κινήσεις κρίνονται αποτυχημένες.
Ας δούμε τα χρήματα που δόθηκαν στην πλευρά Δώνη και τους Σίλντενφελντ, Ολίσε και Καμαρά
Χρήματα που δεν έπιασαν τόπο
Δώνης και συνεργάτες 800.000 ευρώ αποζημίωση
Γκόρντον Σίλντενφελντ 250.000 για έξι μήνες
Ραζαγκί Καμαρά 125.000 ευρώ έξι μήνες
Σέκου Ολίσε 250.000 ετησίως (ακόμη συνεχίζει)
Το καλοκαίρι είχε καλά και κακά νέα
Η πρώτη μεγάλη μεταγραφική περίοδος για τον Σαββίδη ήταν αυτή του περασμένου καλοκαιριού. Αρχικά έγιναν οι αναμενόμενες ανανεώσεις των Λίνο (140.000 ευρώ ετησίως), Χακόμπο (200.000 ευρώ), καθώς και η επιστροφή Γκαρσία που δεν μπορεί να κριθεί με αγωνιστικούς όρους αφού υπήρχε η ιδιαιτερότητα της σχέσης του με τον κόσμο.
Παράλληλα, ήρθε στην Τούμπα μία δεκάδα παικτών που κρίνονται σε κάθε ματς, με εξαίρεση τον Ινίγο Λόπεθ που είναι με το ενάμιση πόδι εκτός ΠΑΟΚ.
Ας δούμε τις ετήσιες αποδοχές των παικτών
Γιώργος Τζαβέλλας 240.000 ευρώ
Ινίγο Λόπεθ 180.000 ευρώ (Είναι η μοναδική περίπτωση για την οποία η ΠΑΕ έδωσε νούμερα γιατί αρχικά στο ρεπορτάζ είχε περάσει ένα ποσό 340.000 ευρώ)
Μίροσλαβ Στοχ 1.000.000 ευρώ
Γιάννης Σκόνδρας 250.000 (συν 300.000 ευρώ για αγορά από τον Ατρόμητο)
Αλέξανδρος Τζιόλης 250.000
Μιγκέλ Βίτορ 250.000
Λούκας Πέρεθ 380.000 (συν 700.000 ευρώ στην Καρπάτι για την αγορά του)
Νίκος Σπυρόπουλος 200.000
Σωτήρης Νίνης 250.000 ευρώ
Υπήρχε, βέβαια, και ο Τόμας Νέτσιντ που αποχώρησε για να πάει στη Σλάβια Πράγας. Για το συμβόλαιο του Τσέχου δεν είχαν διαρρεύσει ασφαλείς πληροφορίες σχετικά με το ύψος των απολαβών του, ωστόσο, όποιο κι αν ήταν τελικά, ο υψηλόσωμος φορ βοήθησε ελάχιστα
Κάνοντας μία πρώτη αποτίμηση, προς το παρόν, ο Στοχ δεν δικαιολογεί ούτε στο ελάχιστο το 1 εκ. ευρώ που παίρνει, ο Λόπεθ είναι μία μετριότητα που ετοιμάζει βαλίτσες για την Ισπανία, έχοντας αγωνιστεί ελάχιστα, ο Σκόνδρας δεν μπορεί να βρει σταθερή θέση στο βασικό σχήμα και ο Σπυρόπουλος, μόλις στα τελευταία παιχνίδια, προσπαθεί να πάρει μπρος.
Απόλυτα πετυχημένες, από την άλλη, κρίνονται ως τώρα οι κινήσεις απόκτησης του Λούκας και του Βίτορ.
Το νέο αίμα και ο πανάκριβος Στέφενς
Υπάρχουν, όμως, εδώ και λίγες μέρες στο ρόστερ του ΠΑΟΚ, δύο ακόμη παίκτες. Ο Μάαρτεν Μάρτενς που θα αμείβεται με 700.000 ευρώ (ενώ δόθηκαν και 300.000 στην Αλκμααρ να τον αφήσει ελεύθερο από τώρα) και ο Χέντβιχες Μαντούρο που οι απολαβές του προσεγγίζουν το μισό εκατομμύριο. Και οι δύο, πλέον, έχουν στραμμένο πάνω τους το μικροσκόπιο του κόσμου.
Το ίδιο ισχύει και για το πιο βαρύ όνομα φέτος στον ΠΑΟΚ, τον προπονητή του Χουμπ Στέφενς που έχει ένα ηγεμονικό συμβόλαιο 1,8 εκ. ευρώ, με το 1,5 εκ, σχεδόν να έχει εισπραχθεί. Μαζί με τους συνεργάτες του, η συνολική αμοιβή του τεχνικού τιμ ξεπερνά τα 2 εκ.
Ουσιαστικά, από δω και στο εξής και μέχρι το τέλος της περιόδου, ο Ιβάν Σαββίδης θα έχει ξεκάθαρη εικόνα αν η επένδυσή του προχωράει σωστά ή πετά και αρκετά χρήματα στον κουβά...
Πάντως, όλοι όσοι εργάζονται στον ΠΑΟΚ (από υπαλλήλους μέχρι και παίκτες έχουν να λένε για τη συνέπεια στις πληρωμές που δημιουργεί ένα έντονο συναίσθημα ασφάλειας, σε μία πολύ δύσκολη οικονομικά περίοδο για όσους δουλεύουν σε ελληνικές επιχειρήσεις.
πηγή:sport24.gr
0 comments:
Δημοσίευση σχολίου
Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.
Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr