Την παρέμβαση των βουλευτών της Βόρειας Ελλάδας ζητούν περίπου 700 επιχειρήσεις που διατηρούν την έδρα τους σε ακριτικές περιοχές και βρίσκονται αντιμέτωπες με οικονομικό αδιέξοδο. Αιτία αποτελεί το γεγονός ότι υποχρεώνονται να επιστρέψουν τα ποσά που έλαβαν υπό τη μορφή κρατικών ενισχύσεων στη διάρκεια της προηγούμενης 20ετίας!
Πρόκειται για βιοτεχνικές και βιομηχανικές επιχειρήσεις, κυρίως από τον τομέα της μεταποίησης, που εξακολουθούν να λειτουργούν απασχολώντας χιλιάδες εργαζόμενους και μάλιστα σε ακριτικές περιοχές, από τη Φλώρινα έως τον Έβρο, όπου τα ποσοστά της ανεργίας καλπάζουν. Η συντριπτική πλειοψηφία των επιχειρήσεων επέλεξαν να εγκαταστήσουν την έδρα των δραστηριοτήτων τους στις ακριτικές περιοχές ακριβώς για να κάνουν χρήση των κινήτρων που θέσπιζε κατά διαστήματα η ελληνική πολιτεία μέσω των ενισχύσεων, με σκοπό να τις καταστήσει ανταγωνιστικές.
Στο μεγαλύτερο μέρος τους οι ενισχύσεις χορηγούνταν είτε με τη μορφή φοροαπαλλαγών, είτε με επιδότηση του επιτοκίου δανεισμού, είτε με τη χορήγηση δανείων στα οποία εγγυητής έμπαινε το ελληνικό δημόσιο.
Το πρόβλημα ανέκυψε με βάση αποφάσεις των αρμόδιων ευρωπαϊκών αρχών, που έκριναν παράνομες τις συγκεκριμένες κρατικές ενισχύσεις. Με βάση αυτές τις αποφάσεις οι εταιρείες καλούνται να επιστρέψουν τα ποσά των ενισχύσεων.
Από την πλευρά τους όμως, οι εκπρόσωποι των εταιρειών υποστηρίζουν ότι έπεσαν θύματα κακών αποφάσεων και χειρισμών την ελληνικής πολιτείας.
«Με τους νόμους 4151 και 4152/2013 η Πολιτεία κατέστησε τις ενισχύσεις αυτές ουσιαστικά οφειλή προς το ελληνικό δημόσιο και σήμερα πολλές μεταποιητικές επιχειρήσεις, με πολλές χιλιάδες εργαζόμενους, είναι όμηροι των αποφάσεων αυτών, αποκλεισμένες από το τραπεζικό σύστημα παρότι βιώσιμες και παρότι αυτές αποτελούν πυλώνες ανάπτυξης τοπικών κοινωνιών στην περιφέρεια».
Τα παραπάνω αναφέρει μεταξύ άλλων η ανοιχτή επιστολή προς του βουλευτές του Δικτύου Συνδέσμων Βιοτεχνιών & Βιομηχανιών Ακριτικών Περιοχών. Με βάση τους υπολογισμούς του Συνδέσμου, το σύνολο των κρατικών ενισχύσεων που κρίθηκαν παράνομες και τώρα μετατράπηκαν σε οφειλές ανέρχονται περίπου σε 1,5 δισ. ευρώ.
«Τα ποσά είναι υπέρογκα και όπως αντιλαμβάνεστε, σε συνθήκες κρίσης, με τις περισσότερες επιχειρήσεις να παλεύουν για να επιβιώσουν, η επιπλέον επιβάρυνση τις καθιστά μη βιώσιμες», ανέφερε στη «Μ» ο πρόεδρος του Συνδέσμου νομού Κιλκίς, Αθανάσιος Τζεβελέκης. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι επιχειρήσεις στερούνται ακόμη και τη δυνατότητα διακανονισμού για την εξόφληση των ποσών σε εύλογο χρόνο. «Οι επιχειρήσεις των ακριτικών περιοχών απλά ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της πολιτείας για να λάβουν τις ενισχύσεις. Δεν ήταν σε θέση να ελέγξουν την νομιμότητα της διοίκησης. Συνεπώς, δεν μπορεί τώρα να επωμιστούν το σύνολο του βάρους για τα λάθη της διοίκησης», επισήμανε ο κ. Τζεβελέκης.
Στην επιστολή του το δίκτυο εταιρειών ζητά από τους βουλευτές να αναλογιστούν το κοινωνικό κόστος που θα έχει στις ακριτικές περιοχές το κλείσιμο των επιχειρήσεων. Παραθέτουν επίσης το ιστορικό των προσπαθειών που έκαναν αναζητώντας λύση με τις υπηρεσίες των αρμόδιων υπουργείων και ζητούν από τους βουλευτές να παρέμβουν ενημερώνοντας τον πρωθυπουργό της χώρας.
ΠΗΓΗ: thestival.gr
0 comments:
Δημοσίευση σχολίου
Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.
Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr