Κυριακή 1 Δεκεμβρίου 2013

Θ.Τζάκρη: Παρέμβαση κατά τη συζήτηση του αντιρατσιστικού νομοσχεδίου

Παρέμβαση Θ. Τζάκρη στην Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης της Βουλής κατά τη συζήτηση του αντιρατσιστικού νομοσχεδίου

Σοβαρό ιστορικό, πολιτικό και κοινωνικό ατόπημα του νομοσχεδίου η μη ποινικοποίηση της άρνησης της γενοκτονίας των Ποντίων και των Ελλήνων της Μικράς Ασίας
Θα εξαρτήσει τη θετική ή την αρνητική της ψήφο από την επαναδιατύπωση του άρθρου για τις γενοκτονίες

Η κ. Τζάκρη με παρέμβασή της κατά τη συζήτηση στην Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής του νομοσχεδίου του Υπουργείου Δικαιοσύνης «για την καταπολέμηση ορισμένων μορφών και εκδηλώσεων ρατσισμού και ξενοφοβίας μέσω του ποινικού δικαίου» ανέφερε ότι το προς ψήφιση νομοσχέδιο συνιστά μια οργανωμένη προσπάθεια της ελληνικής πολιτείας να συγκροτήσει ένα σύγχρονο και αποτελεσματικό θεσμικό πλαίσιο για την καταπολέμηση των εκδηλώσεων ρατσισμού και ξενοφοβίας, καθώς και των εγκλημάτων που τελούνται με τέτοια κίνητρα, καλύπτοντας συγκεκριμένες και ειδικότερες πτυχές του θέματος, εισάγοντας νομικά μέσα προστασίας και προβλέποντας αναλογικές και αποτελεσματικές κυρώσεις.

«Είναι προφανές σε όλους ότι η ελληνική πραγματικότητα έχει αλλάξει δραματικά» τόνισε η κ. Τζάκρη. «Η αθρόα εισροή αλλοδαπών στη χώρα, που έρχονται τόσο ως οικονομικοί μετανάστες, όσο και ως πρόσφυγες πολέμου, σε συνδυασμό με την σοβαρή οικονομική κρίση και την ανεργία που μαστίζουν την χώρα τα τελευταία έτη, έχουν δημιουργήσει μια εκρηκτική κατάσταση και έχουν συμβάλλει στο να γεννηθούν φαινόμενα ρατσισμού και ξενοφοβίας, εν πολλοίς άγνωστα στη χώρα μας κατά τα προηγούμενα χρόνια», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Ενόψει των ανωτέρω, το υπό ψήφιση νομοσχέδιο», ανέφερε η κ. Τζάκρη, «δεν προσπαθεί απλώς να προσαρμόσει την ελληνική νομοθεσία στην απόφαση πλαίσιο 2008/913/ΔΕΥ της 28.11.2008 για την καταπολέμηση ορισμένων μορφών και εκδηλώσεων ρατσισμού και ξενοφοβίας μέσω του ποινικού δικαίου, αλλά επιχειρεί να προστατεύσει ουσιαστικά ολόκληρες πληθυσμιακές ομάδες που στην Ελλάδα της κρίσης διώκονται λόγω των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών τους (ιθαγένεια, γλώσσα, χρώμα, θρησκεία, καταγωγή) και να τους εξασφαλίσει πραγματικά ίση και δίκαιη μεταχείριση, ανεξαρτησία, αξιοπρέπεια και ελευθερία στα πλαίσια μιας ευνομούμενης πολιτείας».


Η κ. Τζάκρη επεσήμανε ότι κάθε προσπάθεια ποινικοποίησης των εκδηλώσεων ρατσισμού και ξενοφοβίας ενέχει τον κίνδυνο προσβολής του ατομικού δικαιώματος της ελευθερίας έκφρασης, το οποίο κατοχυρώνεται συνταγματικά και τόνισε ότι πρέπει να αποφεύγουμε την ποινική αξιολόγηση εκδηλώσεων που από μόνες τους δεν είναι πρόσφορες να οδηγήσουν στην θυματοποίηση μιας ομάδας ή ενός προσώπου με βάση τα φυσικά και πολιτιστικά χαρακτηριστικά τους.

«Αυτό που πρέπει να ποινικοποιηθεί και ορθώς κατά την γνώμη μου ποινικοποιείται στο παρόν σχέδιο νόμου», είπε χαρακτηριστικά η κ. Τζάκρη, «είναι εκείνες οι εκδηλώσεις ρατσισμού και ξενοφοβίας που στρέφονται τόσο εναντίον ομάδων ή προσώπων που διακρίνονται λόγω των φυσικών και πολιτιστικών χαρακτηριστικών τους, όσο και εναντίον των πραγμάτων που χρησιμοποιούν οι ομάδες αυτές (θρησκευτικά σύμβολα, εθνικά σύμβολα, οίκοι λατρείας, χώροι διαμονής ή εκπαίδευσης κ.α.) οι οποίες όμως εκδηλώσεις είναι αφεαυτές αντικειμενικά πρόσφορες να θέσουν σε κίνδυνο μια ομάδα, ένα πρόσωπο, ή ένα πράγμα λόγω της διαφορετικότητάς του. Μάλιστα για να κριθεί αυτή η προσφορότητα θα λάβουμε υπόψη τις ειδικότερες περιστάσεις και συνθήκες μέσα στις οποίες εκδηλώθηκε η συγκεκριμένη συμπεριφορά, αλλά και τις γενικότερες περιστάσεις που εξασφαλίζουν την ομαλή κοινωνική συμβίωση. Επίσης ορθώς παραμένει η ποινική απαξία της σύστασης ή συμμετοχής σε οργάνωση - ένωση προσώπων όποιας μορφής που επιδιώκει συστηματικά την τέλεση αντίστοιχων πράξεων».

Η κ. Τζάκρη προσέθεσε ότι «ποινικοποιείται ορθώς η ξενόφοβη και ρατσιστική συμπεριφορά που εκδηλώνεται με αφορμή την επιδοκιμασία, ή την κακόβουλη άρνηση, ή τον ευτελισμό της σημασίας του ολοκαυτώματος, των εγκλημάτων γενοκτονίας, των εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας και των εγκλημάτων πολέμου ή του ναζισμού. Τον ορισμό των εγκλημάτων αυτών, όμως, τον αφήνουμε στα άρθρα του Καταστατικού του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, το Καταστατικό του Διεθνούς Στρατοδικείου και δεν συμπεριλαμβάνουμε στον ορισμό των εγκλημάτων αυτών και αυτά που έχει αναγνωρίσει η Ελληνική Βουλή, με αποτέλεσμα στα εγκλήματα αυτά να μην αναγνωρίζεται η γενοκτονία των Ποντίων και των Ελλήνων της Μικράς Ασίας, γεγονός που κατά την κρίση μου συνιστά σοβαρό ιστορικό, πολιτικό και κοινωνικό ατόπημα του συγκεκριμένου νομοσχεδίου. Διότι η γενοκτονία των Ποντίων και των Ελλήνων της Μικράς Ασίας είναι ένα μείζονος σημασίας ιστορικό γεγονός που αφορά το σύνολο του πληθυσμού της χώρας μας και η άρνησή μας να το θωρακίσουμε νομοθετικά στο επίμαχο νομοσχέδιο δηλώνει θεσμική, νομική, ιστορική και πολιτική αδυναμία και δικαίως εγείρει την πικρία και την αγανάκτηση του ποντιακού και όχι μόνο πληθυσμού».

Απευθυνόμενη μάλιστα και προς τον παριστάμενο κατά τη συζήτηση Υπουργό Δικαιοσύνης κ. Χ. Αθανασίου του επεσήμανε ότι ουδόλως επαρκεί η δήλωσή του κατά την έναρξη της συζήτησης στην Επιτροπή ότι στην έννοια της γενοκτονίας περιλαμβάνονται όλες οι γενοκτονίες και ότι απαιτείται συγκεκριμένη παρέμβαση στο επίμαχο άρθρο 2 που να προβλέπει ρητά ότι στην έννοια της γενοκτονίας του άρθρου αυτού υπάγονται και οι γενοκτονίες που έχουν αναγνωριστεί με απόφαση του Ελληνικού Κοινοβουλίου, ώστε να συμπεριλαμβάνεται σ’ αυτήν η γενοκτονία των Ποντίων και των Ελλήνων της Μικράς Ασίας.

Περαιτέρω, τόνισε η κ. Τζάκρη, «ορθώς το νομοθέτημα απαιτεί για την ποινικοποίηση των ανωτέρω εκδηλώσεων (και πάλι) την προσφορότητά τους να οδηγήσουν στην θυματοποίηση μιας ομάδας ή ενός προσώπου, διότι άλλως ορατός θα ήταν ο κίνδυνος να κολάζουμε ποινικά την κάθε εκδήλωση του φρονήματος που είναι το συστατικό του κάθε δημοκρατικού πολιτεύματος. Συνεπώς για να τιμωρείται ποινικά η άρνηση αναγνώρισης των εγκλημάτων γενοκτονίας, ή ακόμη χειρότερα η επιδοκιμασία τους, θα πρέπει αυτές να είναι κακόβουλες και πρόσφορες να οδηγήσουν στη θυματοποίηση ομάδων ή προσώπων» πρόσθεσε χαρακτηριστικά η κ. Τζάκρη.

Εν κατακλείδι η βουλευτής ανέφερε «ότι το νομοσχέδιο κινείται στη σωστή κατεύθυνση, άλλωστε ήμουν από τους πρώτους υποστηρικτές του (ακόμη και όταν ο σημερινός Υπουργός Δικαιοσύνης το θεωρούσε μη αναγκαίο) και πιστεύω βαθιά ότι ο ρατσισμός και η ξενοφοβία πρέπει να αντιμετωπιστούν δραστικά στο επίπεδο της ποινικής δικαιοσύνης στη χώρα μας. Ωστόσο ομολογώ ότι σε επίπεδο πολιτικής θεώρησης του νομοσχεδίου, θεωρώ σοβαρή παράλειψη του το ότι δεν ποινικοποιεί την άρνηση της γενοκτονίας των Ποντίων και των Ελλήνων της Μικράς Ασίας και θα εξαρτήσω την θετική ή την αρνητική μου στάση στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο από την επαναδιατύπωση του άρθρου 2 προς την κατεύθυνση της ρητής αναφοράς σ’ αυτό των γενοκτονιών που έχουν αναγνωριστεί με απόφαση του Ελληνικού Κοινοβουλίου, στην οποία θέλω να πιστεύω ότι θα προβείτε μέχρι την συζήτηση του νομοσχεδίου επί των άρθρων».

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *