Παρασκευή 6 Δεκεμβρίου 2013

Ιορδάνης Τζαμτζής: "Η κυβέρνηση ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ με Πρωθυπουργό τον Αντώνη Σαμαρά απέτρεψε την χρεοκοπία της χώρας"

Ο βουλευτής Πέλλας, Ιορδάνης Τζαμτζής, στην ομιλία του για τον Προϋπολογισμό του 2014, ως ειδικός εισηγητής, τόνισε τα εξής:



« Κυρίες και Κύριοι συνάδελφοι,

Τον Ιούνιο του 2012 η Κυβέρνηση ξεκίνησε μια πολύ μεγάλη προσπάθεια, για να αποτρέψει την χρεοκοπία της χώρας.

Το 2010 είχαμε μπει κάτω από την επιτήρηση του ΔΝΤ και της Τρόικα .

Εκεί μας οδήγησαν προγενέστερες συμπεριφορές όπως
 
  •  η μη αντίληψη από την τότε αντιπολίτευση, ότι η κρίση ήταν πανευρωπαϊκή και παγκόσμια και όχι ελληνική όπως υποστήριζε,
  •  το γεγονός ότι αρνήθηκε κάθε στήριξη στην κυβέρνηση Καραμανλή στην προσπάθεια λήψης μέτρων, αλλά ο ίδιος ο κ. Παπανδρέου διαδήλωνε και ξεσήκωνε τον κόσμο στο να ζητά αυξήσεις και προνόμια
  •  και ταυτόχρονα προσπαθούσε να ακυρώσει ιδιωτικοποιήσεις, όπως η COSCO, ο ΟΤΕ και η Ολυμπιακή.

Έκανε δηλαδή ότι κάνει σήμερα ο κ. Τσίπρας.

 Εκεί μας οδήγησε η πολιτική του «Λεφτά Υπάρχουν»
 
 Η Ελλάδα, με διαδικασίες της ΕΛΣΤΑΤ, που έχουν οδηγήσει την ηγεσία της στην δικαιοσύνη, έγινε το μαύρο πρόβατο της Ευρώπης, η χώρα που δεν έπρεπε να γίνει δεκτή στη ζώνη του Ευρώ, η χώρα που είχε διεφθαρμένους πολίτες, η χώρα που η οικονομία της ήταν σαν τον Τιτανικό που βυθίζονταν, η χώρα που ροκάνιζε τα χρήματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Εκεί μας οδήγησαν τα εκσυγχρονιστικά παιχνίδια με τα κρυφά χρέη που δημιούργησαν τα swapς της GoldmanSacks, όπως ομολόγησε πριν λιγες μέρες ο Αντιπρόεδρος της Μαικλ Σέργουντ.

Μέχρι το 2037 θα το πληρώσουμε 35 δις.

Εκεί μας οδήγησαν προμήθειες- μαμούθ, όπως η αγορά του αιώνα που βρωμάει και ζέχνει, αλλά και αλόγιστες δαπάνες κατά την προετοιμασία των Ολυμπιακών Αγώνων.

Με δεδομένα λοιπόν, την κατάσταση της οικονομίας μας, την επιτήρηση μας από την Τρόικα, τις δεσμεύσεις μας από το Μνημόνιο που είχε ήδη υπογραφεί και έχοντας την χρεοκοπία της Ελλάδος προ των πυλών, ο Αντώνης Σαμαράς κατόρθωσε να γυρίσει το παιχνίδι.

Η κυβέρνηση ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ με Πρωθυπουργό τον Αντώνη Σαμαρά απέτρεψε την χρεοκοπία της χώρας.

Όλοι οι Έλληνες μάτωσαν, αλλά πέτυχαν να αποφύγει η Ελλάδα τα χειρότερα.

Κυρίες και Κύριοι συνάδελφοι,

Το 2013 ήταν μια πολύ δύσκολη χρονιά.

Ταυτόχρονα όμως, είναι και η χρονιά που η οικονομική πολιτική αποδίδει και έχουμε πλέον σημάδια σταδιακής βελτίωσης των μακροοικονομικών δεικτών της οικονομίας μας.

Αυτό αποτυπώνεται σε πολλούς δείκτες της οικονομικής δραστηριότητας, με πρώτο τον δείκτη οικονομικού κλίματος ο οποίος βελτιώνεται, φτάνοντας στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 40 μηνών.

Σχετικά με το ΑΕΠ, η εκτίμηση για ολόκληρο το 2013, είναι ότι θα έχουμε ύφεση 4%.....
Ο πληθωρισμός υποχωρεί συνεχώς και παραμένει ο χαμηλότερος μεταξύ όλων των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Για το 2013 η αυξητική πορεία της ανεργίας βάσει των στοιχείων φαίνεται πλέον να φρενάρει.

Η ανεργία παραμένει υψηλή. Το μέσο ποσοστό υπολογίζεται ότι θα κυμανθεί στο 25,5% ενώ η απασχόληση θα μειωθεί κατά 3,5% σημειώνοντας μείωση κατά 1,6% έναντι του 2012.

Οι πρωτογενείς δαπάνες, δηλαδή μισθοί, συντάξεις και άλλες δαπάνες, εκτιμάται ότι θα φθάσουν στα 44,8 δισεκατομμύρια ευρώ μειωμένες κατά 319 εκατομμύρια ευρώ.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός, ότι έχει ελεγχθεί η διαχείριση και υπήρξε δημοσιονομική πειθαρχία στις δημόσιες δαπάνες, η οποία απέδωσε αποτελέσματα.

Οι δαπάνες για ασφάλιση περίθαλψης και κοινωνικής προστασίας, εκτιμάται ότι θα φθάσουν τα 16 δις ευρώ, αυξημένες κατά 564 εκατομμύρια ευρώ, λόγω της πρόσθετης χρηματοδότησης των νοσοκομείων, της αύξησης της επιχορήγησης στον ΟΓΑ.

Μεγάλο μέρος των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του Ελληνικού Δημοσίου, που είχαν δημιουργηθεί μέχρι το τέλος του 2011, έχει αποπληρωθεί.

Μέχρι το τέλος του έτους οι χρηματοδοτήσεις των φορέων εκτιμάται ότι θα ανέλθουν στα 6,6 δις ευρώ.

Η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας μας ενισχύεται.

Το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών εκτιμάται ότι θα είναι ισοσκελισμένο.

Το εννεάμηνο του έτους ήταν πλεονασματικό, έναντι ελλείμματος 2,8 δις ευρώ του 2012.

Αποτέλεσμα των διαρθρωτικών αλλαγών και μεταρρυθμίσεων και του γενικότερου νοικοκυρέματος της οικονομίας μας, είναι ένα πρωτογενές πλεόνασμα 812 εκατομμυρίων στο τέλος του 2013.

Στην εκτίμηση αυτή μάλιστα δεν περιλαμβάνονται

α) η αναδρομική μείωση του επιτοκίου σε χορηγούμενα από τους εταίρους δάνεια.

β) η μεταφορά των αποδόσεων από την διακράτηση ομολόγων

του Ελληνικού Δημοσίου στα χαρτοφυλάκια.

γ) τα ποσά που αντιστοιχούν στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων

της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Αποτέλεσμα των διαρθρωτικών αλλαγών και μεταρρυθμίσεων και του γενικότερου νοικοκυρέματος της οικονομίας μας, είναι ένα πρωτογενές πλεόνασμα 812 εκατομμυρίων στο τέλος του 2013.

Κύριε Υπουργέ,

Το 70% αυτού του πλεονάσματος πρέπει να καλύψει ανάγκες ασφάλισης των ανασφάλιστων υπερηλίκων γηγενών, αλλά και προερχομένων από την Β. Ήπειρο και την πρώην ΕΣΣΔ, ασφάλισης και στήριξης των ανέργων, καθώς και ενίσχυσης των χαμηλοσυνταξιούχων, των αναπήρων, των τριτέκνων και των πολυτέκνων.
Ο ρυθμός αύξησης του δημοσίου χρέους, παρά την προσωρινή αύξηση του, περιορίζεται .

Οι δαπάνες εξυπηρέτησης του χρέους εκτιμάται ότι θα φθάσουν στα 19 δις ευρώ το 2013, έναντι 36,7 δις ευρώ το 2012

Η μεγάλη μείωση των δαπανών εξυπηρέτησης του χρέους, οφείλεται

α) στην επαναγορά των ομολόγων του Δεκεμβρίου του 2012 μετά την ανταλλαγή τον Μάρτιο του 2012.

β) στη μείωση του επιτοκίου των δανείων που πήραμε από τον Μηχανισμό Στήριξης και

γ) στην αναβολή καταβολής τόκων για τα δάνεια που χορηγήθηκαν στην χωρα μας από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Το μεγαλύτερο μέρος του δημοσίου χρέους διακρατείται πλέον από τους εταίρους και το Ευρωσύστημα και η διάρκεια του διαμορφώνεται στα 16 έτη ενώ για τις περισσότερες χώρες της Ευρωζώνης δεν ξεπερνά η μέση διάρκεια του τα 7 έτη.

Ο ΣΥΡΙΖΑ και τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης από την πρώτη στιγμή αμφισβήτησαν το πρωτογενές πλεόνασμα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ λέει όχι στις περικοπές δαπανών, για την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος.

Όμως, κυρίες και κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ ο άλλος τρόπος να επιτευχθεί, είναι η αύξηση της φορολογίας.

Ο κ. Τσακαλώτος δέχτηκε ούτε λίγο ούτε πολύ, ότι η φορολογία στην Ελλάδα δεν είναι υψηλή. Και πριν αλέκτωρ λαλήσει τρις τον υποχρεώσατε να αλλάξει αυτά που είπε. Το Αριστερό Ρεύμα επέβαλλε την άποψη του. Την ίδια στιγμή εμείς διαφωνήσαμε με τον Στουρνάρα για την φορολογία των ακινήτων και περάσαμε αλλαγές.

Μιλάτε για «ακύρωση των προνομίων της ολιγαρχίας και των πολυεθνικών επιχειρήσεων» και ταυτόχρονα δεν ψηφίζετε την τροπολογία για την μείωση των τιμών όλων των φαρμάκων, ώστε να προμηθεύονται οι πολίτες ποιοτικά και φτηνά φάρμακα. Κατά τα άλλα λέτε ότι θέλετε το συμφέρον του λαού.

Η υποκρισία σ όλο το μεγαλείο της.

Εκεί που θα σχάζατε το μνημόνιο, τώρα λέτε ότι θα το αντικαταστήσετε. Ενώ λέτε στο πρόγραμμα σας «όχι θυσίες για το ευρώ», αλλάξατε θέση και λέτε αυτά που λέγαμε εμείς από την αρχή. Ότι έξοδος από το ευρώ είναι καταστροφή. Στο λίκνο του Παγκόσμιου Καπιταλισμού κύριε Σαμοίλη, στο Ώστιν των ΗΠΑ, γνωρίσατε την ΑΠΟΛΥΤΗ ΑΛΗΘΕΙΑ και αλλάξατε μυαλά.

Υπόσχεστε επάνοδο σε μισθούς και συντάξεις του 2009, υπόσχεστε προσλήψεις, υπόσχεστε όλα σε όλους, για να υφαρπάξετε την ψήφο των πολιτών.

Λέτε ψέματα στους πολίτες παραφράζοντας ξανά, το «Λεφτά Υπάρχουν».

Οι πολίτες όμως τώρα ξέρουν.

Μιλήσατε για αποτυχημένες συνταγές περί σοσιαλιστικής αυτοδιαχείρισης. Οι επιχειρήσεις που την εφάρμοσαν βούλιαξαν όλες.

Δεν ακούσαμε πρόταση από τον κ. Τσακαλώτο του ΣΥΡΙΖΑ, μάθαμε όμως ότι εάν ένα νοικοκυριό, δηλαδή μια οικογένεια, έχει ένα δάνειο, θέλει πληθωρισμό για να μην πληρώσει πολλά. Όχι αγαπητέ. Το μοντέλο με το οποίο πήγε μπροστά η Ελλάδα ήταν το νοικοκύρεμα, η περιστολή δαπανών και η δουλειά.

Οι γονείς μας έλεγαν: «Σφίξε το χέρι, δηλαδή κάνε οικονομία, κόψε τα πολλά-πολλά, δηλαδή τα πολλά έξοδα και δουλειά». Έτσι πήγαν μπροστά, αλλά εμείς δεν τους ακούσαμε.

Κυρίες και Κύριοι συνάδελφοι

Ο Προϋπολογισμός του 2014, ενσωματώνοντας θεσμικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις, μέσα από εξυγίανση των δημόσιων οικονομικών και αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, τα στοιχεία του 2013, όπου είχαμε μια εθνική προσπάθεια σταθεροποίησης των οικονομικών της χώρας μας και ενεργοποίησης της πραγματικής οικονομίας, προβλέπει την έξοδο της πατρίδας μας από την ύφεση, με μία μικρή αύξηση του ΑΕΠ ύψους 0,6%.

Κεφαλαιοποιεί την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος και βασίζεται πλέον στην ορθή δημοσιονομική διαχείριση, στον εκσυγχρονισμό του Δημόσιου Τομέα, αλλά και στις αλλαγές του φορολογικού συστήματος με άξονες την οικονομική αποτελεσματικότητα και την κοινωνική δικαιοσύνη.

Η ανεργία προβλέπεται να μειωθεί στο 24,5% από το 25,5% του 2013 αλλά και πάλι είναι πολύ υψηλή.

Η ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας θα αυξήσει την απασχόληση.

Το πρωτογενές πλεόνασμα της Γενικής Κυβέρνησης εκτιμάται ότι το 2014 θα είναι 3 δις ευρώ, δηλαδή στο 1,6% του ΑΕΠ.

Οι συνολικές δαπάνες του Κρατικού Προϋπολογισμού προβλέπεται να διαμορφωθούν στα 49,5 δις ευρώ μειωμένες κατά 3,2 δις ευρώ σε σχέση με το 2013.

Οι πρωτογενείς δαπάνες υπολογίζονται να φθάσουν στα 42 δις ευρώ περίπου, μειωμένες κατά 2,9 δις ευρώ, σε σχέση με το 2013.

Οι δαπάνες αποδοχών και συντάξεων προβλέπεται να διαμορφωθούν στα 17,7 δις ευρώ.

Να σημειωθεί ότι στις πιστώσεις αυτές δεν προβλέπεται η περικοπή 336 εκατομμυρίων ευρώ στους μισθούς και τις συντάξεις των ένστολων, που προβλέπονται στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα.

Οι δαπάνες για τις συντάξεις θα είναι αυξημένες κατά 262 εκατομμύρια ευρώ λόγω των συνταξιοδοτήσεων του 2013 και του 2014.

Οι μεταβιβαστικές δαπάνες που θα καλύψουν κυρίως ανάγκες των νοσηλευτικών ιδρυμάτων, των ΟΤΑ και άλλων φορέων θα διαμορφωθούν στα 13,95 δις ευρώ.

Οι δαπάνες για αποδόσεις φόρων σε τρίτους προβλέπεται να διαμορφωθούν στα 5,7 δις ευρώ.

Από τους πόρους αυτούς θα χρηματοδοτηθούν οι ΟΤΑ Α΄ και Β΄ βαθμού και οι φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης.

Κυρίες και Κύριοι συνάδελφοι,

την τελευταία 3ετία η οικονομία μας βρίσκεται σε βαθιά ύφεση και η ανεργία είναι σε πρωτοφανή επίπεδα. Οι συμπολίτες μας περνούν πολύ δύσκολες μέρες.

Οι θυσίες που καταβάλουν είναι τεράστιες.

Όμως φέτος, υπάρχουν τα πρώτα σημεία, που δείχνουν ότι αυτές οι θυσίες πιάνουν τόπο.

Έχουμε πλέον τα πρώτα δείγματα ότι η οικονομία σταθεροποιείται και σταδιακά η Ελλάδα επιστρέφει σε τροχιά ανάπτυξης.

Η κυβέρνηση συνεχίζει τον δύσκολο αλλά σωστό αγώνα της, λειτουργώντας όμως, ανάμεσα σε μια ουδέτερη έως εχθρική πολλές φορές τρόικα και μια ανεύθυνη και κακή αντιπολίτευση.

Ο Προϋπολογισμός του 2014 είναι ρεαλιστικός, αληθινός και ταυτόχρονα λειτουργεί ως βάση και εφαλτήριο ανάπτυξης για την χώρα.

Η Ελλάδα έκανε μια νέα αρχή, δύσκολη , επώδυνη, αλλά σωστή.

Τώρα μετά από τα πρώτα αυτά αποτελέσματα, είμαστε πεπεισμένοι ότι κάνουμε το σωστό και αυτό μας δίνει δύναμη και κουράγιο να συνεχίσουμε.

Συνεχίζουμε για να δικαιώσουμε τις θυσίες των πολιτών.

Να βγάλουμε την Ελλάδα από την κρίση και να την οδηγήσουμε σε πορεία ανάπτυξης.

Συνεχίζουμε δυνατά για μια νέα πορεία στην οικονομία μας, για ένα νέο ξεκίνημα της Ελλάδας μας και αυτό θα το πετύχουμε"

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *