Μια νέα κερδοσκοπική φούσκα προσπαθεί να χτιστεί στο ελληνικό χρηματιστήριο κυρίως από hedge fund, αλλά η
αστάθεια παραμένει καθώς τη Δευτέρα έγραψε οκτώ στις εννιά πτωτικές συνεδριάσεις. Το Χρηματιστήριο Αθηνών πρώτευσε διεθνώς σε απόδοση το 2013, σε κατάσταση χειρότερης κρίσης από τη δεκαετία του 1930 στη χώρα.
αστάθεια παραμένει καθώς τη Δευτέρα έγραψε οκτώ στις εννιά πτωτικές συνεδριάσεις. Το Χρηματιστήριο Αθηνών πρώτευσε διεθνώς σε απόδοση το 2013, σε κατάσταση χειρότερης κρίσης από τη δεκαετία του 1930 στη χώρα.
Κλείσιμο σε χαμηλό 51 συνεδριάσεων έγινε τη Δευτέρα στο ΧΑ,παγώνοντας τα χαμόγελα του τελευταίου μήνα του 2013. O Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 1.112,08 μονάδες σημειώνοντας πτώση σε ποσοστό 1,05%. Να σημειωθεί ότι η επόμενη συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου της Αθήνας είναι την Παρασκευή, ενώ συνολικά απομένουν... δύομιση συνεδριάσεις μέχρι το τέλος του έτους (η τελευταία συνεδρίαση του έτους είναι ημιαργία).
Από την αρχή του έτους το ελληνικό χρηματιστήριο ήταν αυτό με την καλύτερη απόδοση, σύμφωνα με τους περιφερειακούς δείκτες του MSCI, με απόδοση 45% φέτος σε όρους δολαρίου, αναφέρει, αναφέρει η βρετανική οικονομική εφημερίδα Financial Times (FT). Η Ιρλανδία βρέθηκε στη δεύτερη θέση με κέρδη 35%.
Η ισχυρή απόδοση της Αθήνας ακολουθεί την υποβάθμιση, τον περασμένο Ιούνιο, από την MSCI στην κατηγορία των αναδυόμενων αγορών από τις ανεπτυγμένες, στις οποίες είχε τοποθετηθεί το 2001.
Από τις μεγάλες αγορές της Δύσης που παρακολουθεί η MSCI, οι ΗΠΑ είχαν την καλύτερη απόδοση, με άνοδο 27%, ενώ η Γερμανία παρουσίασε κέρδη 23%, χάρη στις ενέσεις των κεντρικών τραπεζών. Από την άλλη πλευρά, η Φινλανδία, η οποία απέδωσε 35% ήταν ειδική περίπτωση, σύμφωνα με αναλυτές, δεδομένης της ισχυρής απόδοσης της Nokia. Ο ιαπωνικός Nikkei προσέφερε άνοδο 53%.
Ξανά φούσκες, δηλαδή, σε περιβάλλον “διαρκούς στασιμότητας”, όπως παραδέχτηκε ξανά ο πρώην υπουργός των ΗΠΑ και πρώην πρόεδρος του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, Λόρενς Σάμερς σε πρόσφατη ομιλία του σε εκδήλωση του ΔΝΤ.
Σύμφωνα με τους δείκτες της Morgan Stanley Capital International (MSCI), στην Ελλάδα καταγράφηκε η καλύτερη απόδοση στην παγκόσμια αγορά μετοχών, με δολαριακή απόδοση άνω του 45%, τη στιγμή που σύμφωνα με τον παγκόσμιο στρατηγικό αναλυτή μετοχών της UBS, Νικ Νέλσον, η επιστροφή της Ελλάδας οφείλεται εν μέρει και στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Ωστόσο, μια ματιά στο διάγραμμα του Χρηματιστήριου της Αθήνας από την αρχή της χρονιάς δείχνει την αστάθεια με μήνες εκρηκτικής ανόδουπου ακολουθούνται από απότομες πτώσεις και πάλι το ίδιο μέσα στην ανοδική τροχιά.
Η μετάταξη της ελληνικής αγοράς στις αναδυόμενες τράβηξε επιπλέον διάφορους γύπες: hedge fund που μαζί με τον Σαμαρά σχεδίασαν την «επαναγορά» των ομολόγων του ελληνικού δημοσίου που τους απέδωσεκέρδη δισεκατομμυρίων σε λίγους μήνες και ταυτόχρονα μπλέχτηκαν στην ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών ποντάροντας σεακόμη μεγαλύτερα και γρήγορα κέρδη.
Μια εικόνα αβεβαιότητας προϊόν κερδοσκοπικών εισροών και εκροών που εναλλάσσονται που ισχύει στην Ευρώπη και διεθνώς αλλά στην Ελλάδα της έντονης κρίσης αλά 1930 παίρνει ακραία μορφή.
Τα γουρούνια φουσκώνουν
Με χαρακτηριστικό τίτλο "P.I.G.S can fly", ο αρθρογράφος της βρετανικής εφημερίδας Daily Mail Άλεξ Χόκς, σχολιάζει ότι προς έκπληξη πολλών, τις μεγαλύτερες επιτυχίες στους δείκτες των χρηματιστηρίων της Ευρώπης κατέγραψαν οι σκληρά δοκιμαζόμενες από την κρίση χώρες, με την Ιρλανδία και την Ελλάδα να καταγράφουν -από τα τέλη του 2012- τη μεγαλύτερη αύξηση τιμών των μετοχών τους.
Τα κέρδη που σημειώθηκαν, ξεπερνώντας ακόμη και την αξιοσημείωτη αύξηση του 12% που εμφάνισε ο βρετανικός δείκτης FTSE 100, αντανακλούν τη διαρκώς αυξανόμενη σταθερότητα που αποκτούν οι προβληματικές οικονομίες της ευρωζώνης, αυξάνοντας αντιστοίχως και τα επενδυτικά κίνητρα.
Συγκεκριμένα, για το ιρλανδικό χρηματιστήριο η αύξηση αυτή των μετοχών καταγράφεται στο 32% από τα τέλη του περασμένου χρόνου, ενώ ο δείκτης του ελληνικού χρηματιστηρίου (Athens Composite Index) σημείωσε άνοδο κατά 24% για την ίδια περίοδο.
Όπως επισημαίνεται, και οι δύο χώρες ξεπερνούν με μεγάλη άνεση τον δείκτη FTSE, ενώ αξιοσημείωτο είναι και το γεγονός ότι οι δείκτες άλλων μεγάλων ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων όπως ο γαλλικός CAC 40 και ο γερμανικός DAX υπολείπονται αυτών της Ελλάδας και της Πορτογαλίας.
«Έναν χρόνο πριν, αναρωτιόμασταν εάν η ευρωζώνη θα επιβιώσει. Αυτός ο φόβος έχει παρέλθει», σχολιάζει χαρακτηριστικά ο στρατηγικός επενδυτής της διεθνούς εταιρείας Legal & General Lars Kreckel, συμπληρώνοντας: «Στο παρελθόν, εάν κάποιοι fund managers αποφάσιζαν να επενδύσουν σε αυτές τις «μη- αγαπητές» χώρες της ευρωζώνης, πιθανόν θα είχαν χάσει τη δουλειά τους, σήμερα όμως βλέπουμε μια τελείως διαφορετική κατάσταση».
Ελλάδα και Ιρλανδία ήταν οι πρώτες χώρες που μπήκαν σε καθεστώς μνημονίου. Σήμερα, η άνοδος αυτή που παρατηρείται στους δείκτες των χρηματιστηρίων τους, ακολουθεί τις αντίστοιχες βελτιώσεις των οικονομικών τους προοπτικών, σχολιάζει η εφημερίδα.
«Η Ελλάδα βρίσκεται ακόμα σε ύφεση, παρόλα αυτά υπάρχουν αισθητά σημάδια εξόδου από αυτήν», αναφέρει ο οικονομολόγος του HIS Global Insight Howard Archer, επισημαίνοντας «και στις δύο αυτές χώρες η ανταγωνιστικότητα βοηθήθηκε από το γεγονός της μείωσης των μισθών. Η ιρλανδική ανάκαμψη καθοδηγήθηκε από τις εξαγωγές, με το ζήτημα τώρα να είναι η εγχώρια ζήτηση. Ενώ στην Ελλάδα, η λιτότητα αρχίζει και παρουσιάζει σημάδια χαλάρωσης».
Πηγη: enet.gr
0 comments:
Δημοσίευση σχολίου
Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.
Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr