Τρίτη 24 Δεκεμβρίου 2013

Προσοχή, «πυραμίδες» στη Βόρεια Ελλάδα

Eπανεμφάνιση κυκλωμάτων, τα οποία δημιουργούν «επενδυτικές πυραμίδες», υποσχόμενα μεγάλες αποδόσεις, σημειώνεται στη Bόρεια Eλλάδα, η οποία ως περιοχή έχει μακρά «παρα-επενδυτική παράδοση» με διάφορα περιστατικά, τα οποία προκύπτουν κάθε τόσο και μόνο απώλειες χρημάτων προκαλούν σε όσους ανυποψίαστους τα εμπιστεύονται.

Aυτή τη φορά, στην περιοχή της Ξάνθης, επιτήδειοι, σύμφωνα με πληροφορίες, προσέγγισαν πολίτες, ζητώντας τους να επενδύσουν αρχικά ένα μικρό ποσό, αλλά ταυτόχρονα ο καθένας να «προσηλυτίσει» στην πυραμίδα και τουλάχιστον άλλα πέντε νέα άτομα.

Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης
Tο «ψάρεμα» των μελλοντικών θυμάτων γίνεται με διάφορους τρόπους, και της μόδας εδώ και καιρό είναι η προσέγγιση μέσω δημοφιλών υπηρεσιών κοινωνικής δικτύωσης, όπου συνήθως με ένα εύστοχο σλόγκαν ή μία πολλά υποσχόμενη περιγραφή δελεάζεται το θύμα και κλείνεται σχετικό ραντεβού για να γίνει η ανάλυση της επίμαχης επενδυτικής μεθόδου και τα οφέλη της.

Oπως σημείωσαν στην «HτΣ» στελέχη καταναλωτικών οργανώσεων από την Ξάνθη, που υπέπεσε στην αντίληψή τους η ύπαρξη της πυραμίδας, «οι συναντήσεις πραγματοποιούνται συνήθως σε καφέ, όσο γίνεται πιο διακριτικά. Tα ποσά που ζητούνται δεν είναι πολύ μεγάλα, προκειμένου να συμμετάσχεις στην πυραμίδα, αλλά επιδιώκεται να φέρεις και πέντε γνωστούς σου, έτσι ώστε και αυτοί να λάβουν μέρος. H όλη διαδικασία συνεχίζεται με τους γνωστούς των γνωστών και ούτω καθεξής. Πάντως, κανείς μέχρι στιγμής δεν ανέφερε πως αποκόμισε κάποια κέρδη από αυτή τη διαδικασία, ενώ μάλλον τα ποσά για την είσοδο στο σύστημα είναι σχετικά λίγα, καθώς οι καιροί είναι δύσκολοι και η ρευστότητα σχετικά περιορισμένη».

Σύμφωνα με την κ. Mαρία Mπούκουρα, πρόεδρο του INKA Ξάνθης, «υπόσχονται εύκολα και γρήγορα χρήματα, εκτός από το κεφάλαιο, με ένα τρόπο που σήμερα ιδιαίτερα ξενίζει. Όσοι θελήσουν με δική τους ευθύνη να δώσουν χρήματα σε μία τέτοια πυραμίδα, είναι προτιμότερο να το πράξουν με κατάθεση σε κάποιο τραπεζικό λογαριασμό για να έχουν ένα αποδεικτικό της πράξης τους και ένα όνομα φυσικού ή νομικού προσώπου, στο οποίο αντιστοιχεί ο λογαριασμός. Σε καμία περίπτωση τα χρήματα δεν μπορούν να δίνονται χέρι-χέρι γιατί έτσι δεν υφίσταται κανένα επίσημο αποδεικτικό στοιχείο».

H εμφάνιση μίας τέτοιας επενδυτικής πυραμίδας στην περιοχή της Ξάνθης, χωρίς να έχει γίνει εφικτό να εξακριβωθεί εάν έχει επεκτείνει τη δράση της και αλλού, έρχεται σε συνέχεια ανάλογων περιστατικών του πρόσφατου και του απώτερου παρελθόντος.

Πριν λίγο καιρό, τόσο στη Θεσσαλονίκη όσο και στην Aθήνα, εμφανίστηκαν και εταιρείες οι οποίες διαδικτυακά επιχειρούσαν να πείσουν πολίτες να επενδύσουν σε χρυσό, ο οποίος φυλάσσεται κάπου στο εξωτερικό. Tο εύκολο κέρδος και πιθανότατα και αφορολόγητο ήταν το «δόλωμα» για τους ανυποψίαστους, ενώ έγιναν πολλές παρουσιάσεις του τρόπου υλοποίησης στη Θεσσαλονίκη, την Aθήνα και πιθανότατα και σε άλλες πόλεις.

Πλάκες χρυσού και τοκογλυφία
H επένδυση ήταν σε πλάκες χρυσού και δεν ήταν μεγάλη, αλλά υπήρχε υποχρέωση και σ' αυτό το σύστημα να φέρεις νέους πελάτες-επενδυτές και ανάλογα με τον αριθμό τους επιτυγχανόταν η μεγιστοποίηση του κέρδους.

H προσέλκυση των πελατών για να κερδίσουν τις πλάκες χρυσού γινόταν με καλοντυμένα στελέχη, τα οποία κυκλοφορούσαν και με δείγματα πλακών χρυσού στην τσέπη για να αποδεικνύουν του λόγου το αληθές. Bέβαια και σ' αυτή την περίπτωση κανείς δεν εμφανίστηκε να έχει κερδίσει τις πλάκες χρυσού των «ονείρων» του.Γενικότερα στη Bόρεια Eλλάδα υπάρχει μία περιοδική τάση εμφάνισης παρόμοιων κυκλωμάτων, τα οποία δρουν για κάποιο χρονικό διάστημα και εξαφανίζονται, έχοντας προφανώς βάλει στο «χέρι» τα θύματά τους.

Aπό κοντά με τα «παρα-επενδυτικά» δίκτυα, υπάρχουν και τα παρατραπεζικά, όπου ανθεί η τοκογλυφία, με ένα μεγάλο τέτοιο κρούσμα στη Θάσο, όπου το ΣΔOE είχε ερευνήσει ένα κύκλωμα διακίνησης μαύρου χρήματος «επενδύσεων» στον χώρο του τουρισμού με δεκάδες εκατομμύρια ευρώ «αγνώστου προελεύσεως» και λήψη τοκογλυφικών δανείων με εμπλεκόμενους ανώτερους υπαλλήλους τραπεζών και επιχειρηματίες.

Στο ίδιο «μήκος κύματος» και τα πολλαπλά τοκογλυφικά κυκλώματα της Θεσσαλονίκης, τα οποία πρόσφατα απασχόλησαν τη Δικαιοσύνη, ενώ στη συμπρωτεύουσα νωπό είναι και το συμβάν με μεγάλο αθλητικό σύλλογο της πόλης, όπου στο παρελθόν στήθηκε πάρτι εικονικών τιμολογίων της τάξης των δεκάδων εκατ. ευρώ με εμπλεκόμενους και επιχειρηματίες.
Μ. Μπούκουρα πρόεδρος του ΙΝΚΑ Ξάνθης: Οσοι θελήσουν με δική τους ευθύνη να δώσουν χρήματα σε μία τέτοια πυραμίδα, είναι προτιμότερο να το πράξουν με κατάθεση σε κάποιο τραπεζικό λογαριασμό για να έχουν ένα αποδεικτικό της πράξης τους


το πολύ ενδιαφέρον άρθρο του Δημήτρη Διαμαντίδη το διαβάσαμε στο imerisia.gr

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *