8 στους δέκα καταναλωτές επιδίδονται στο κυνήγι φθηνών εναλλακτικών λύσεων θέρμανσης, καθώς θερίζει η ενεργειακή φτώχεια και το ένα στα δύο ελληνικά νοικοκυριά αδυνατεί να καλύψει το υψηλό κόστος του πετρελαίου θέρμανσης.
Πολλές από το πλήθος των εναλλακτικών λύσεων θέρμανσης, που κατακλύζουν την αγορά, κρύβουν μυστικά και παγίδες για την τσέπη των καταναλωτών και το περιβάλλον, ενώ η τελική επιλογή της καλύτερης λύσης αποδεικνύεται μια εξαιρετικά δύσκολη υπόθεση, διότι:
οι εύκολες και φθηνές επιλογές θέρμανσης, ως επί το πλείστον, κοστίζουν ακριβά στη χρήση τους, ενώ
τα συστήματα που προσφέρουν οικονομικές και αξιόπιστες συνθήκες θέρμανσης έχουν πολύ υψηλό κόστος αγοράς και εγκατάστασης.
Το αποκαλυπτικό αυτό συμπέρασμα προκύπτει από την έρευνα που πραγματοποίησε το Εργαστήριο Ατμοκινητήρων και Λεβήτων του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ), σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Χημικών Διεργασιών και Ενεργειακών Πόρων, του Εθνικού Κέντρου Ερευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΙΔΕΠ-ΕΚΕΤΑ), που δημοσιεύει η «Κ.Ε.».
Η έρευνα αποτελεί ένα τεχνικό και οικονομικό «κρας τεστ», μεταξύ των οκτώ διαθέσιμων και καθιερωμένων τεχνολογιών θέρμανσης, που χρησιμοποιούνται στην ελληνική αγορά, στη βάση συγκεκριμένων παραδοχών.
Κόστος εγκατάστασης
Χαρακτηριστικά, από την έρευνα προκύπτει ότι το χαμηλότερο κόστος θερμικής ενέργειας, σε δύο ζώνες της χώρας, στη ζώνη Α' με πολύ μεγάλη και στη ζώνη Β' με κανονική ετήσια ηλιοφάνεια, πετυχαίνουν οι αντλίες θερμότητας, που όμως έχουν υψηλό κόστος εγκατάστασης. Αυτό το κόστος κυμαίνεται στο ύψος μερικών χιλιάδων ευρώ, υπερβαίνοντας κατά δύο ώς τρεις φορές την ετήσια δαπάνη σε πετρέλαιο θέρμανσης, που χρειάζεται ένα μέσο ελληνικό νοικοκυριό.
Παράλληλα, η μελέτη δείχνει ότι αποδεικνύονται εξαιρετικά δαπανηρές οι λύσεις της θέρμανσης με τζάκι ανοιχτού θαλάμου, όπως επίσης και η λύση του ηλεκτρικού λέβητα, στην οποία σύμφωνα με τις παραδοχές της έρευνας περιλαμβάνονται όλες οι τεχνολογίες που μετατρέπουν την ηλεκτρική ενέργεια σε θερμότητα, όπως θερμοπομποί, αερόθερμα, πάνελ θερμότητας, καλοριφέρ λαδιού, ηλεκτρικές σόμπες, σόμπες αλογόνου κ.ά.
Καταλυτική είναι στη διαμόρφωση του κόστους θέρμανσης η επιβάρυνση φόρων και τελών, που επιβάλλει η πολιτεία, η οποία είναι εξαιρετικά υψηλή, η υψηλότερη απ' όλες στο πετρέλαιο θέρμανσης και στην ηλεκτρική ενέργεια.
Στη μελέτη του ΕΜΠ, ΙΔΕΠ-ΕΚΕΤΑ σχετικά με την περιβαλλοντική επιβάρυνση και το γνωστό φαινόμενο της αιθαλομίχλης των ελληνικών πόλεων σημειώνεται ότι «οι μικρής κλίμακας εγκαταστάσεις καύσης βιομάζας μπορεί να αποτελέσουν αθροιστικά μια κύρια πηγή εκπομπών ρύπων σε αστικές και περιαστικές περιοχές, λόγω συγκέντρωσης ισχύος.
Οι συγκεντρώσεις αζώτου (Ν), θείου (S) και χλωρίου (Cl) σε διάφορα είδη βιομάζας είναι πολύ σημαντικές και μπορεί να προκαλέσουν, κατά την καύση της εν λόγω βιομάζας, εκπομπές αζωτοξειδίων (NOx), διοξείδιο του θείου (SO2) και υδροχλωρίου (HCl) και αυξημένες εκπομπές χλωριωμένων αρωματικών ενώσεων, όπως διοξίνες (PCDD) και φουράνες (PCDF)».
Επίσης, τονίζεται ότι «η χρήση καθαρής ξυλείας ή πελετών από καθαρό ξύλο μειώνει στο ελάχιστο τις εκπομπές αυτού του είδους, σε αντίθεση με τη χρήση νοθευμένου ξύλου ή άλλων ειδών βιομάζας στην περίπτωση των οποίων οι εκπομπές μπορεί να αυξηθούν ώς και 1.000 φορές»!
* Η έρευνα του ΕΜΠ, ΙΔΕΠ-ΕΚΕΤΑ σύγκρισης κόστους θέρμανσης από διάφορες τεχνολογίες και των εκπομπών ανά τύπο καυσίμου και τεχνολογίας θέρμανσης έγινε από τους δόκτορες Ε. Κακαρά, Σ. Καρέλλα, Π. Βουρλιώτη, Δ. Γιαννακόπουλο, Π. Γραμμέλη και από τους Π. Πάλλη και Ε. Καραμπίνη.
Του ΑΡΓΥΡΗ ΔΕΜΕΡΤΖH
Τα μισά νοικοκυριά αποχαιρετούν το πετρέλαιο
Δύο ξεχωριστές μελέτες, που είδαν το φως της δημοσιότητας, αποκαλύπτουν ότι η συντριπτική πλειονότητα των ελληνικών νοικοκυριών και επιχειρήσεων αντιμετωπίζει με τον πιο οδυνηρό τρόπο τις επιπτώσεις της ενεργειακής φτώχειας, αδυνατώντας να καλύψει τις απαιτούμενες δαπάνες για θέρμανση. Συγκεκριμένα:
* Το 80% των πολιτών αναγκάζεται πλέον να ξοδεύει λιγότερα χρήματα για την οικιακή θέρμανση και ψύξη τον τελευταίο χρόνο, ενώ αναζητά έξυπνες ιδέες και φτηνές λύσεις σε θέματα της καθημερινότητάς του, σύμφωνα με έρευνα της «Public Issue» για λογαριασμό του WWF Ελλάς. Κακή ή πολύ κακή χαρακτηρίζει την κατάσταση του περιβάλλοντος στην Ελλάδα το 53%, ενώ ως το σημαντικότερο περιβαλλοντικό πρόβλημα της Ελλάδας σήμερα, 3 στους 10 πολίτες ορίζουν την ατμοσφαιρική ρύπανση που προκαλείται από τη χρήση του αυτοκινήτου και τα διάφορα μέσα θέρμανσης, όπως τα τζάκια.
* Τέσσερα στα δέκα νοικοκυριά στην Αττική (ποσοστό 44%) δηλώνουν ότι πιθανότατα φέτος δεν θα αγοράσουν πετρέλαιο θέρμανσης! Στο συμπέρασμα αυτό καταλήγει έρευνα της «Opinion» που έγινε για λογαριασμό της ΕΠΑ Αττικής σε περιοχές του Λεκανοπεδίου με έτοιμο δίκτυο φυσικού αερίου, το οποίο ωστόσο οι καταναλωτές δεν έχουν ακόμη ενεργοποιήσει λόγω της οικονομικής τους δυσπραγίας και του κόστους που αυτό συνεπάγεται.
Τι πρέπει να προσέξουν οι καταναλωτές
Του ΔΗΜΗΤΡΗ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ
Η ΘΕΡΜΑΝΣΗ ενός κτηρίου ή ενός χώρου αποτελεί αντικείμενο μελέτης από αρμόδιο μηχανικό, ο οποίος αφού λάβει υπ' όψιν όλα τα χαρακτηριστικά του κτηρίου μπορεί να σας προτείνει την κατάλληλη λύση, δηλαδή την πιο αποδοτική, οικονομική και μη ρυπογόνα.
Οι καταναλωτές πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί όταν αγοράζουν προϊόντα θέρμανσης, καθώς συχνά υπάρχει κίνδυνος προώθησης προϊόντων με παραπλανητικούς ισχυρισμούς για πολύ μεγάλη εξοικονόμηση ενέργειας και χρημάτων. Προκειμένου να επιλέξουμε το κατάλληλο σύστημα θέρμανσης πρέπει να είμαστε σε θέση να συγκρίνουμε όμοια χαρακτηριστικά (π.χ. απόδοση συστημάτων, κόστος ενέργειας κ.λπ.) και να λαμβάνουμε υπ' όψιν όλες τις συναφείς παραμέτρους (φόροι, επιφάνεια θέρμανσης, κόστος τοποθέτησης και συντήρησης κ.λπ.).
Επίσης, προκειμένου να εξασφαλιστεί η σωστή καύση και η ελαχιστοποίηση των εκπομπών, οι καταναλωτές θα πρέπει να επιλέγουν πιστοποιημένα προϊόντα (με σήμανση CE όπου απαιτείται ή άλλη σχετική πιστοποίηση), ώστε να εξασφαλίζεται η ενεργειακή συμπεριφορά τους, αλλά και η συμμόρφωσή τους με τις σχετικές απαιτήσεις ασφαλείας.
Η θέρμανση ενός κτηρίου μέσω τζακιών μπορεί να φαίνεται ένας αποτελεσματικός και οικονομικός τρόπος για να θερμάνει κάποιος το σπίτι του. Ωστόσο, η εκτεταμένη χρήση τους δεν αποτελεί τον ενδεδειγμένο τρόπο θέρμανσης, καθώς τα τζάκια αποτελούν συμπληρωματικό τρόπο θέρμανσης και μάλιστα τοπικού χαρακτήρα. Δηλαδή, το τζάκι πρέπει να χρησιμοποιείται περιστασιακά και συμπληρωματικά.
Ο καπνός από τα τζάκια και τις ξυλόσομπες ρυπαίνει την ατμόσφαιρα και ειδικά στις μεγάλες πόλεις τα επίπεδα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης το χειμώνα μπορεί να φτάσουν σε πολύ υψηλά επίπεδα, δημιουργώντας τη γνωστή «καπνομίχλη», που μπορεί να αποτελέσει πραγματικό κίνδυνο για την υγεία μας, ειδικά για τους ηλικιωμένους και τα μικρά παιδιά. Δεν πρέπει να καίμε οτιδήποτε άλλο εκτός από ξύλο.
*Πολιτικός μηχανικός, στέλεχος υπουργείου Περιβάλλοντος
12+1 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΘΕΡΜΑΝΣΗ
Του ΑΡΓΥΡΗ ΔΕΜΕΡΤΖΗ
ΕΥΡΗΜΑΤΙΚΕΣ, εναλλακτικές, οικονομικές, αλλά και πολλές αναποτελεσματικές προτάσεις κατακλύζουν την αγορά των συστημάτων θέρμανσης. Η «Κ.Ε.» συγκέντρωσε στοιχεία από έγκυρες έρευνες αγοράς και παρουσιάζει τα βασικά χαρακτηριστικά κόστους και λειτουργίας για 12+1 λύσεις θέρμανσης.
1) Ενεργειακά τζάκια. Ο αέρας που περνά περιμετρικά από την εστία τους διοχετεύεται για τη θέρμανση των εσωτερικών χώρων. Η απόδοσή τους είναι υψηλότερη έως 80% συγκριτικά με τα συμβατικά τζάκια, με μικρότερη κατανάλωση ξύλου. Τα ενεργειακά τζάκια καλοριφέρ λειτουργούν σαν καυστήρες και ζεσταίνουν το νερό για τα σώματα. Η τιμή αγοράς τους ξεκινάει από τα 1.500 ευρώ. Για τη μετατροπή ενός παραδοσιακού τζακιού σε ενεργειακό το κόστος ξεκινάει από τα 1.200 ευρώ.
2) Πάνελ υπέρυθρης θέρμανσης. Η υπέρυθρη θέρμανση θεωρείται οικονομικότερη από τα κλιματιστικά ή τα αερόθερμα, το πετρέλαιο και το αέριο. Τα πάνελ τοποθετούνται στον τοίχο ή το ταβάνι και μπορούν να χρησιμεύσουν και σαν διακοσμητικά. Η τιμή τους ξεκινάει από τα 85 ευρώ.
3) Ηλεκτρικά καλοριφέρ και σόμπες χαλαζία. Τα ηλεκτρικά καλοριφέρ λαδιού μπορούν να ζεστάνουν ένα χώρο μέχρι και 30 τ.μ. με κατανάλωση ρεύματος από 800 ώς 2.500w. Οι τιμές τους κυμαίνονται από 50 έως 100 ευρώ. Οι ηλεκτρικές σόμπες χαλαζία θερμαίνουν χώρους 25-51 τ.μ. με κατανάλωση 400-2.800w. Οι τιμές τους κυμαίνονται από 10 έως 170 ευρώ.
4) Φυσικό αέριο. Από τις πιο καθαρές και φιλικές στο περιβάλλον πηγές ενέργειας. Η σημερινή τιμή του φυσικού αερίου είναι 0,06925―/kwh, ενώ το κόστος εγκατάστασης μαζί με τον εξοπλισμό κυμαίνεται από 1.450 ευρώ έως 4.900 ευρώ, ανάλογα με το λέβητα που θα χρησιμοποιηθεί, εφ' όσον υπάρχει δίκτυο θέρμανσης.
50% λιγότερη ενέργεια
5) Κλιματισμός. Τα κλιματιστικά τεχνολογίας inverter καταναλώνουν 50% λιγότερη ενέργεια από ένα απλό κλιματιστικό. Εχουν λειτουργικό όριο σε συνθήκες εξωτερικού περιβάλλοντος, το οποίο κυμαίνεται από -5 έως +5 βαθμούς Κελσίου. Δεν ενδείκνυται για περιοχές που σημειώνονται πολύ χαμηλές θερμοκρασίες. Η τιμή αγοράς για ένα κλιματιστικό 9.000 btu ξεκινάει από 350 ευρώ, με κατανάλωση 0,65-0,85―/kwh.
6) Σόμπες και τζάκια pellet. Η θερμαντική τους ικανότητα είναι παρόμοια του πετρελαίου. Η τιμή μιας σόμπας pellet ξεκινάει από τα 850 ευρώ. Η τιμή για ένα τζάκι pellet ξεκινάει από 2.570 ευρώ και μπορεί να τοποθετηθεί και στο ήδη υπάρχον τζάκι. Η μέση κατανάλωση μιας σόμπας είναι 1,5kg/h και αυτό μεταφράζεται σε 0,35―/h, με κόστος αγοράς ενός τόνου pellet περί τα 230 ευρώ.
7) Τζάκια βιοαιθανόλης. Η βιοαιθανόλη παράγεται με τη ζύμωση των συστατικών της ζάχαρης και του αμύλου και άλλων φυτικών προϊόντων και χρησιμοποιείται ως καύσιμο υλικό σε τζάκια που δεν χρειάζονται καμινάδα. Μπορεί να μετατραπεί και ένα παραδοσιακό τζάκι σε βιοαιθανόλης με την τοποθέτηση ενός καυστήρα, που το κόστος του ξεκινάει από 50 ευρώ. Τα επιτοίχια τζάκια ξεκινούν από τα 140 ευρώ και τα επιδαπέδια-επιτραπέζια από 25 ευρώ. Ενώ η τιμή για ένα κανονικό τζάκι βιοαιθανόλης ξεκινάει από τα 780 ευρώ. Η κατανάλωσή τους είναι 1lt σε 6-8 ώρες και η τιμή λίτρου περίπου 1,90 ευρώ.
8) Σόμπες ξύλου ή pellet καλοριφέρ. Οι σόμπες καλοριφέρ λειτουργούν με καύση ξύλου ή βιοκαυσίμου pellet. Η ενέργεια που παράγεται διοχετεύεται στο νερό, μέσω ενός κυκλοφορητή που λειτουργεί με ηλεκτρικό ρεύμα και μεταφέρεται στα σώματα του καλοριφέρ, παρέχοντας ομοιόμορφη διανομή θέρμανσης. Παράλληλα προσφέρεται για οικιακές χρήσεις, όπως θερμοσίφωνας, μαγείρεμα κ.ά.
9) Σόμπες ξύλου ενεργειακές. Εχουν μικρή κατανάλωση σε καύσιμη ύλη και μεγάλη θερμαντική απόδοση και μπορούν με ειδικό μηχανισμό να μετατραπούν σε αερόθερμα. Η απόδοσή τους είναι αυξημένη από 65% ώς 85% συγκριτικά με κοινή σόμπα, με μικρότερη κατανάλωση.
10) Αερόθερμο τζακιού. Είναι μια συσκευή που εγκαθίσταται στην εστία του κλασικού τζακιού. Επιστρέφει στο χώρο ζεστό αέρα, αυξάνοντας έτσι τη θερμοκρασία. Η τιμή τους ξεκινάει από τα 190 ευρώ.
Επιτοίχιο από 126 ευρώ
11) Ηλεκτρικοί θερμοπομποί. Οι ηλεκτρικοί θερμοπομποί λειτουργούν κατά 80% διά της φυσικής ροής και 20% διά της ακτινοβολίας (εκπομπή θερμότητας). Ενα υπνοδωμάτιο 12 τ.μ. απαιτεί ένα θερμοπομπό 1500W. Αυτός θα καταναλώσει ωριαία 0,10 ευρώ. Τιμή αγοράς για επιτοίχιο θερμοπομό από 126 ευρώ, ενώ ένας επιδαπέδιος ξεκινάει από τα 35 ευρώ.
12) Ηλεκτρικός λέβητας, ο οποίος μπορεί να αντικαταστήσει τον ήδη υπάρχοντα λέβητα. Δεν χρειάζεται δεξαμενή καυσίμων. Η εγκατάσταση γίνεται μέσα σε λίγες ώρες. Για ένα διαμέρισμα 90 τ.μ. η ημερήσια δαπάνη είναι περίπου 4 ευρώ επί 24ωρης λειτουργίας και το κόστος του λέβητα ανάλογα με τα τ.μ. από 2.070 ευρώ.
13) Αερόθερμα μπάνιου-δωματίου. Δεν χρειάζονται εγκατάσταση, ενώ ανεβάζουν τη θερμοκρασία του χώρου πολύ γρήγορα. Ξηραίνουν την ατμόσφαιρα, όταν χρησιμοποιούνται σε δωμάτια. Η τιμή τους ξεκινάει από 16 ευρώ.
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ
ΠΟΣΟ ΚΟΣΤΙΖΟΥΝ ΚΑΙ ΤΙ ΑΠΟΔΙΔΟΥΝ ΟΙ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΟΙ ΤΡΟΠΟΙ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ (ΚΑΥΣΟΞΥΛΑ, ΠΕΛΛΕΤ, ΚΛΙΜΑΤΙΣΤΙΚΑ, ΣΟΜΠΕΣ)
Eναλλακτικούς τρόπους θέρμανσης αναζητούν οι καταναλωτές, καθώς η εκτόξευση της τιμής του πετρελαίου στο 1,40 με 1,60 ευρώ το λίτρο καθιστά το κόστος δυσβάσταχτο. Kαυσόξυλα, πέλετ, φυσικό αέριο για όσους έχουν δυνατότητα σύνδεσης, κλιματιστικά και κάθε άλλου είδους ηλεκτρική συσκευή επιστρατεύονται ως οικονομικότερες λύσεις για να βγει ο χειμώνας που όλοι εύχονται να αργοπορήσει και να είναι ήπιος.
Tι εξοικονόμηση όμως προσφέρουν οι εναλλακτικές πηγές για θέρμανση; H δαπάνη για θέρμανση, λένε οι ειδικοί εξαρτάται πρωτίστως από τη μόνωση της κατοικίας, οπότε οι πρώτες παρεμβάσεις σε ό,τι αφορά την εξοικονόμηση θα πρέπει να ξεκινήσουν από εκεί. Tα στοιχεία που δίνουν είναι άκρως πειστικά, για να θερμανθεί μια μονοκατοικία με μόνωση θα πρέπει να καταναλώσει 55kWh/m2/έτος, ενώ μια μονοκατοικία στην Kεντρική Eλλάδα, χωρίς μόνωση θα χρειαστεί 185 kWh/m2/έτος. Aντιστοίχως μια πολυκατοικία με μόνωση θα χρειασθεί 45kWh/m2/έτος και μια χωρίς μόνωση 145 kWh/m2/έτος.
Tα κλιματιστικά αντικατέστησαν από πέρυσι σε πολλές περιπτώσεις το πετρέλαιο θέρμανσης και φέτος η χρήση τους αναμένεται να γενικευθεί, σε περιοχές που δεν χαρακτηρίζονται από πολύ υψηλές θερμοκρασίες. H χρήση τους, ειδικά φέτος με την τιμή του πετρελαίου στο 1,40, είναι σύμφωνα με τους ειδικούς σίγουρα πιο συμφέρουσα. Για να ζεσταθεί ένα τυπικό τριάρι διαμέρισμα με τα κλασικά σώματα, η κατανάλωση πετρελαίου φτάνει μέχρι 2 ευρώ την ώρα. Mε κλιματιστικά τύπου inverter σε όλα τα δωμάτια εκτός του μπάνιου όπου ταιριάζει καλύτερα ένα αερόθερμο η κατανάλωση δεν ξεπερνά τα 0,50 ευρώ την ώρα, με τις ισχύουσες τιμές ρεύματος. Στην πράξη, η εξοικονόμηση είναι μεγαλύτερη, δεδομένου ότι δεν χρειάζεται να λειτουργούν τα κλιματιστικά στα άδεια δωμάτια. O καταναλωτής θα πρέπει να έχει στο μυαλό του ότι η απόδοση ενός κλιματιστικού εξαρτάται αισθητά από τις ειδικές καιρικές συνθήκες και τις διαφορές θερμοκρασίας που καλείται να καλύψει αλλά και τη χαμηλή ποιότητα θέρμανσης που προσφέρει (ξηρός αέρας, μη διατηρήσιμη, θόρυβος κ.λπ.).
Tο φυσικό αέριο, αισθητά φθηνότερο από το πετρέλαιο, αλλά όχι διαθέσιμο σε όλους τους καταναλωτές. Δίκτυο φυσικού αερίου υπάρχει μόνο στον N. Θεσσαλονίκης, στη Θεσσαλία και στην Aττική και δεν καλύπτει ακόμη όλες τις περιοχές. Tην περσινή σεζόν (Oκτ. 2001-Aπρ. 2012) πρόσφερε μια εξοικονόμηση της τάξης του 19% κατά μέσο όρο, η οποία φέτος με την αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης εκτιμάται ότι θα φτάσει στο 35%. Mια κατοικία 100 τ.μ. στην Aττική για να καλύψει τις ανάγκες της σε θέρμανση φέτος θα χρειασθεί 1.800 με 1.900 ευρώ περίπου, ενώ με το φυσικό αέριο (με την τρέχουσα τιμή) το αντίστοιχο κόστος περιορίζεται στα 1.050 ευρώ. Tο κόστος εγκατάστασης εξοπλισμού φυσικού αερίου για μια μέση πολυκατοικία κυμαίνεται από 3.500- 4.000 ευρώ, πολύ συχνά όμως οι εταιρείες παροχής παρέχουν ειδικές προσφορές.
Tα πέλετ προσφέρονται ως ένα ακόμη εναλλακτικό καύσιμο που κερδίζει όλο και περισσότερο τους καταναλωτές. Tα σύμπηκτα ξύλου, όπως είναι η επίσημη ονομασία του πέλετ, έχουν ως πρώτη ύλη αγροτικά υπολείμματα από καθαρό ξερό ξύλο, χωρομολυντές και πρόσθετα. H τιμή του εξαρτάται σημαντικά από την ποιότητά του, ενώ λόγω της κατασκευής του έχει υψηλή ενεργειακή πυκνότητα σε σχέση με τα καυσόξυλα. Eχουν τυποποιημένες διαστάσεις για εύκολη χρήση και αποθήκευση και διατίθενται σε σακούλες των 15 ή 50 κιλών και χύμα. Mπορεί να χρησιμοποιηθεί σε τζάκι, όπου όμως η απόδοσή του είναι χαμηλή (20%), σε σόμπα για ξύλο ή πέλετ, σε ενεργειακό τζάκι (απόδοση 60%) και σε ειδικούς καυστήρες. Oι σόμπες για πέλετ έχουν απόδοση 80-90%, έχουν ευκολία στον προγραμματισμό και απαιτούν πολύ απλή συντήρηση.
Oι λέβητες για πέλετ μπορούν να συνδεθούν με θερμαντικά σώματα ή και να λειτουργούν συνδυαστικά με αέριο ή πετρέλαιο. H απόδοσή τους ξεπερνά το 90%, αλλά προϋποθέτουν χωριστό χώρο για τοποθέτηση. H συντήρησή τους είναι απαιτητική, καθώς χρειάζεται να γίνεται 4 φορές τον χρόνο για κάθε εστία και 1 φορά τον χρόνο για τον λέβητα και την καμινάδα. Σε ό,τι αφορά το κόστος, 1 κιλό πέλετ κοστίζει περίπου 0,30 ευρώ. Mε τα σημερινά δεδομένα ένα λίτρο πετρελαίου σε ένα καλοσυντηρημένο καυστήρα αποδίδει 8.500 Kcal, ενώ ένα κιλό πέλετ 4.000 Kcal, που σημαίνει ότι ένα λίτρο πετρελαίου ισοδυναμεί σχεδόν με 2 κιλά πέλετ. H εξοικονόμηση είναι προφανής, αφού για την ίδια ποσότητα θέρμανσης απαιτούνται 1,40 ευρώ για την περίπτωση του πετρελαίου και μόλις 0,60 ευρώ για το πέλετ. Eνας καυστήρας πέλετ κοστίζει από 1.700 έως 4.000 ευρώ ενώ μια σόμπα πέλετ κοστίζει λιγότερο από 2.000 ευρώ και ένα ενεργειακό τζάκι μεταξύ 2.200 -4.500 ευρώ.
Μεγάλη ζήτηση
Tα παραδοσιακά για τη θέρμανση των Eλληνων καυσόξυλα διεκδικούν το δικό τους μερίδιο ως εναλλακτικό πλέον καύσιμο. H ζήτησή τους έχει αυξηθεί από πέρυσι κατακόρυφα και μαζί η παράνομη υλοτομία και διακίνηση και διάφορες μορφές εξαπάτησης του καταναλωτή, όπως το να τα βρέχουν για να αυξάνεται το βάρος τους. Για την προστασία των καταναλωτών τέθηκε σε διαβούλευση νέος Aγορανομικός Kώδικας που προβλέπει τη διακίνησή τους υποχρεωτικά ανά μονάδα όγκου (κυβικό μέτρο) αντί για βάρος (κιλά, τόνοι).
Τα καυσόξυλα πέρυσι κόστιζαν κατά μέσον όρο 0,20 ευρώ το κιλό. Eάν φέτος δεν υπάρξει σημαντική μεταβολή της τιμής τους, θα είναι κατά 60% φθηνότερα από το πετρέλαιο. Για το τρίμηνο Δεκέμβριος - Φεβρουάριος το κόστος με χρήση σόμπας με καυσόξυλα είναι κατά μέσο όρο 500 ευρώ έναντι 1.500 ευρώ που θα απαιτούσε για το ίδιο χρονικό διάστημα το πετρέλαιο θέρμανσης με τη φετινή τιμή.
Καθημερινή - Tης Xρύσας Λιαγγου
ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΩΣΤΗ ΧΡΗΣΗ ΣΥΣΚΕΥΩΝ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ
Την προσοχή των πολιτών εφιστά η Ένωση Αξιωματικών Πυροσβεστικού Σώματος (ΕΑΠΣ) με αφορμή τα τελευταία περιστατικά πυρκαγιών που προκλήθηκαν σε διαμερίσματα από τη χρήση εναλλακτικών συσκευών θέρμανσης κατά τα οποία καταγράφηκαν και απώλειες ζωών.
Η στροφή όλο και περισσότερων νοικοκυριών από τις κεντρικές εγκαταστάσεις θέρμανσης στις εναλλακτικές, όπως ξυλόσομπες, τζάκια, φορητές υγρών καυσίμων, υγραερίων και φορητές ηλεκτρικές -κυρίως λόγω της οικονομικής κρίσης- έχει σημάνει συναγερμό στην Πυροσβεστικη.
Τα στοιχεια της ΕΑΠΣ δείχνουν πως τα τελευταία χρόνια έχουν χάσει τη ζωή τους πολλοί πολίτες εξαιτίας πυρκαγιών από χρήση συσκευών
Συγκεκριμένα:
Το 2007 σημειώθηκαν 13 θάνατοι, το 2008 16 θάνατοι, το 2009 4 θάνατοι, το 2010 9 θάνατοι και το 2011 9 θάνατοι. Μόνο το 2012 εκδηλώθηκαν σε όλη τη χώρα 4.823 φωτιές σε κατοικίες, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 38 άτομα.
Σύμφωνα με την ΕΑΠΣ, ολες οι πηγές θερμότητας απαιτούν από τους χρήστες την γνώση των κανόνων και οδηγιών ασφαλείας για την αποφυγή ενάρξεων πυρκαγιών, για τον λόγο αυτο δίνει χρήσιμες συμβουλές και οδηγίες για την ορθή χρήση των συσκευών θέρμανσης:
ΓΕΝΙΚΑ ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΛΟΓΩ ΧΡΗΣΗΣ ΘΕΡΜΑΣΤΡΩΝ
- Στις συσκευές πρέπει να τηρούνται οι προδιαγραφές του κατασκευαστή
- Αποφεύγουμε τις συσκευές που εχουν ορατές η εκτεθειμένες πυρακτωμένες επιφάνειες όπως μαγκάλια κτλ
- Αποφεύγουμε να χρησιμοποιούμε θερμάστρες ανοιχτού τύπου με γυμνή φλόγα
- Η επιλογή της θέσης τοποθέτησης πρέπει να γίνεται με γνώμονα να μην ελλοχεύει ο κίνδυνος ανατροπής
- Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να τοποθετούνται οι συσκευές πάνω σε χαλιά
- Δεν επιτρέπεται η τοποθέτηση των θερμαστρων σε οδεύσεις διαφυγής - εξόδους κινδύνου και γενικά σε χώρους που τυχούσα δυσλειτουργία της συσκευής θα καταστήσει ανενεργή την έξοδο
- Δεν τοποθετούμε τις θερμάστρες σε χώρους όπου υφίσταται βενζίνη ή άλλοι εύφλεκτοι ατμοί ή εύφλεκτα αέρια
- Πρέπει να τηρείται απόσταση ασφαλειας τουλαχιστον 1 μέτρου απο κουρτίνες, ξύλινα έπιπλα χαλιά κτλ
- Δεν ενεργοποιούμε τις συσκευές αμέσως μετα τη χρήση εύφλεκτων υγρών στο χώρο ( υγρά καθαρισμού για ρούχα, δάπεδα κτλ)
- Οι καμινάδες πρέπει να διαθέτουν σπινθηροπαγίδες
-Πρέπει να γίνεται τακτική συντήρηση (τουλαχιστον κάθε έτος)
- Πριν φύγουμε απο το σπίτι ελέγχουμε αν υπαρχουν αναμμένες θερμάστρες
- Συνίσταται η εγκατάσταση έστω και φορητών απλών πυρανιχνευτών, για την σήμανση συναγερμού σε περίπτωση φωτιάς
- Συνίσταται η τοποθέτηση ανοιχνευτων μονοξειδιου του άνθρακα στις περιπτώσεις χρήσης καυσίμων
- Ειναι ιδιαίτερα χρήσιμο η ύπαρξη φορητού πυροσβεστήρα. Οι πυροσβεστήρες ξηράς άοκνης ελάχιστης κατασβεστικης ικανότητας ειναι κατάλληλος για κατάσβεση πυρκαγιών παρουσία ηλεκτρικού ρεύματος
- Ειναι εξαιρετικά χρήσιμο ο σχεδιασμός και η εκκένωση της οικίας μας σε περίπτωση πυρκαγιάς
ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΤΖΑΚΙΑ
-Τα προκατασκευασμένα τζάκια να στηρίζονται με κατάλληλο τρόπο ώστε να αποφεύγονται φαινόμενα μετακίνησης.
-Τα τζάκια από άλλα συμπαγή δομικά υλικά (σκυρόδεμα κλπ), πρέπει να στηρίζονται σε επαρκείς για το φορτίο κατασκευές, ελάχιστου δείκτη πυραντίστασης τουλάχιστον 3 ωρών.
-Απαιτείται επέκταση του δαπέδου κατασκευασμένης από πέτρα, σκυρόδεμα και άλλα πυράντοχα υλικά μπροστά και εκατέρωθεν του ανοίγματος του τζακιού.
-Μην αφήνετε μικροαντικείμενα, στο περβάζι στο τζάκι. Είναι βέβαιο πως τα παιδιά θα πλησιάσουν να τα πάρουν.
-Συστήνεται η τοποθέτηση πόρτας ή άλλου κατάλληλου μηχανισμού μπροστά από το άνοιγμα.
ΑΝ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΤΕ ΣΟΜΠΕΣ
-Ο όγκος του χώρου να είναι τουλάχιστον 15 κυβ. μέτρα με κατάλληλη διαστασιολόγηση και τοποθέτηση της συσκευής που θα επιτρέπει την σωστή ανακυκλοφορία του αέρα.
- Αν το δάπεδο είναι ξύλινο ή είναι κατασκευασμένο από καυστά υλικά, τοποθετήστε τη σόμπα πάνω σε βάση ελάχιστου πάχους της τάξης των 5-10 εκατοστών, από πυράντοχα υλικά με ελάχιστο δείκτη πυραντίστασης τουλάχιστον 2 ωρών (μάρμαρο, σκυρόδεμα κλπ) ώστε αν πέσει αναμμένο κάρβουνο από την θυρίδα που ξεχάστηκε για λίγο ανοικτή, να μην έρθει σε επαφή με υλικά που αναφλέγονται. Η ανωτέρω βάση να εκτείνεται περιμετρικά της σόμπας σε απόσταση τουλάχιστον μισού μέτρου. Η ανωτέρω βάση, πρέπει στην επιφάνειά της να καλύπτεται από μεταλλικό έλασμα ελάχιστου πάχους 0,62 χιλιοστών. Αν η απόσταση μεταξύ βάσης σόμπας και δαπέδου είναι μικρότερη από 50 χιλιοστά, η σόμπα δεν πρέπει να τοποθετείται σε δάπεδο ξύλινο ή κατασκευασμένο από καυστά υλικά. Σε κάθε περίπτωση απαιτείται η κατασκευή να μην παρεμποδίζει την ελεύθερη κυκλοφορία του αέρα. Επίσης, το δάπεδο να αντέχει το φορτίο της σόμπας.
-Η ελάχιστη απόσταση του 1 μέτρου από καυστούς τοίχους ή οροφές, δύναται να μειωθεί με χρήση κατάλληλων κατασκευών από μη καυστά υλικά που τοποθετούνται στους τοίχους- οροφές και δεν παρεμποδίζουν την ανακυκλοφορία του αέρα.
ΑΝ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΤΕ ΣΟΜΠΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ Ή ΛΑΔΙΟΥ
-Να ελέγχετε σε τακτά χρονικά διαστήματα την στεγανότητα των σωλήνων και των ρακόρ μήπως τρέχει πετρέλαιο στο πάτωμα.
-Να χρησιμοποιείτε το καύσιμο που προτείνει ο κατασκευαστής.
-Να ελέγχετε την καλή κατάσταση του μπέκ γιατί αν είναι χαλασμένα θα γίνει υπερχείλιση στο χώρο καύσεως.
-Όταν θέλετε να κλείσετε τη σόμπα, κλείνετε απαραίτητα το διακόπτη παροχής.
-Ποτέ να μην βάζετε καύσιμο στην σόμπα όταν είναι σε λειτουργία ή ζεστή.
-Ποτέ μην προσπαθήστε να ανάψετε τη σόμπα, όταν μέσα στο καυστήρα της υπάρχει περισσότερη ποσότητα καυσίμου. Υπάρχει κίνδυνος να υπερθερμανθεί προκαλώντας πυρκαγιά ή να γίνει ακόμα και έκρηξη της δεξαμενής του καυσίμου.
-Αν για τη λειτουργία της απαιτείται και ρεύμα να είστε προσεκτικοί με το άνοιγμα και το κλείσιμο του διακόπτη κατά το άναμμα και σβήσιμο της σόμπας.
-Ποτέ μη ξεχάσετε το μοτέρ του ρεύματος σε λειτουργία ενώ η σόμπα είναι σβησμένη.
-Μην την τοποθετείτε πάνω σε χαλιά.
-Απαιτείται η ύπαρξη μηχανισμού ασφαλείας που δεν θα επιτρέπει την τροφοδοσία καυσίμου σε περίπτωση σβησίματος της φλόγας.
ΑΝ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΤΕ ΣΟΜΠΑ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗ
-Μην τη χρησιμοποιείτε ποτέ χωρίς προστατευτικό μεταλλικό πλέγμα.
-Μην την τοποθετείτε πάνω σε χαλιά. Μπορεί να ανατραπεί και να προκαλέσει πυρκαγιά. Να προτιμάτε συσκευές που διαθέτουν ειδική ασφάλεια κλεισίματος που ενεργοποιείται σε περίπτωση ανατροπής.
-Κουρτίνες, τραπεζομάντιλα κλπ. να μην βρίσκονται κοντά στην ηλεκτρική σόμπα.
-Αποφεύγετε να χρησιμοποιείτε σόμπες με αντίσταση που είναι ορατή γιατί αν και φθηνότερες είναι επικίνδυνες.
-Σβήστε τη συσκευή όταν δεν είστε στο δωμάτιο ή κοιμόσαστε.
-Η συσκευή να απέχει τουλάχιστον 1 μέτρο από οτιδήποτε μπορεί να καε ί.
-Ελέγχετε συχνά την κατάσταση των καλωδίων. Γυμνά καλώδια και ελαττωματικές πρίζες προκαλούν πυρκαγιά.
-Μην ξεχνάτε πως ασφαλέστερες στη λειτουργία τους και πιο ακίνδυνες είναι οι ηλ. συσκευές με κυκλοφορία λαδιού (πχ. τα ηλ. σώματα). Παρόλα αυτά όμως, απαραίτητο είναι:
-Να μην βάζετε πάνω στις συσκευές αυτές ρούχα, εσώρουχα, κάλτσες κλπ. να στεγνώνουν. Αν τα ξεχάσετε για αρκετή ώρα πάνω στην αναμμένη συσκευή θα αναφλεγούν.
ΑΝ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΤΕ ΣΟΜΠΑ ΥΓΡΑΕΡΙΟΥ
-Κατά το άναμμα αφού ανοίγετε τη στρόφιγγα της φιάλης να βάζετε και το μπουτόν στην ανάλογη θέση.
-Κατά το σβήσιμο κλείνετε τη στρόφιγγα της φιάλης και επίσης βάζετε το μπουτόν στην ανάλογη θέση.
-Μην ξεχνάτε πως οι πολλοί τύποι σομπών υγραερίου πρέπει να λειτουργούν με τον ειδικό -ρυθμιστή χαμηλής πιέσεως.
-Προσέχετε ώστε ο ελαστικός σωλήνας τροφοδοσίας του υγραερίου να μην είναι τσακισμένος.
-Μην αφήνετε τη σόμπα αναμμένη μέσα στο δωμάτιο όταν κοιμόσαστε ή φεύγετε από το σπίτι. Διατηρείτε τη σόμπα μακριά από υγρασία.
-Μην τη χρησιμοποιείτε στο μπάνιο.
Μην τη μεταφέρετε από δωμάτιο σε δωμάτιο αναμμένη.
-Μην τοποθετείτε τη σόμπα κοντά σε εύφλεκτα αντικείμενα, ρούχα, πολυθρόνες κλπ.
-Μην σκεπάζετε τη σόμπα κατά τη λειτουργία της με καλύμματα και μην απλώνετε πάνω σ' αυτή ρούχα για στέγνωμα.
-Μην την τοποθετείτε κοντά σε έπιπλα, κουρτίνες και άλλα καυστά υλικά.
-Κάνοντας αλλαγή της φιάλης, φροντίστε ώστε ο διακόπτης της φιάλης να είναι κλειστός, να μην υπάρχει κοντά φλόγα και κυρίως μην καπνίζετε.
-Ορισμένες μεταβολές του χώρου εγκατάστασης μπορεί να επηρεάσουν την απόδοσή της θερμάστρας με δυσμενείς επιπτώσεις για την ασφάλειά σας.
-Απαγορεύεται η εγκατάσταση φιαλών υγραερίου σε υπόγειους χώρους, καθώς και ισόγειους, που επικοινωνούν απευθείας με υπόγειους χώρους.
ΑΝ ΔΙΑΠΙΣΤΩΘΕΙ ΔΙΑΡΡΟΗ ΥΓΡΑΕΡΙΟΥ
-Μην ανάψετε σπίρτο, αναπτήρα, ηλεκτρικό φως κλπ. Σβήστε αμέσως κάθε γυμνή φλόγα.
-Βεβαιωθείτε ότι κλείσατε καλά τη φιάλη.
-Αερίστε καλά το χώρο και καλέστε αμέσως συντηρητή. Ακόμα μην ξεχνάτε κατά τους θερινούς μήνες (προκειμένου να την αποθηκεύεστε), να σκεπάσετε καλά τη σόμπα σας και ιδιαίτερα τον καυστήρα, για να τον προστατέψετε από την σκόνη.
ΣΟΜΠΑ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ
-Ισχύουν κατ’ αντιστοιχία τα προληπτικά μέτρα που αναφέρθηκαν για τις σόμπες υγραερίου εξαιρουμένων εκείνων που αφορούν τις φιάλες.
ΜΑΚΗΣ ΣΥΝΟΔΙΝΟΣ
ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ
0 comments:
Δημοσίευση σχολίου
Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.
Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr