Η νέα «βουτιά» του πληθωρισμού τον Νοέμβριο δεν στάθηκε ικανή να συμπαρασύρει σε αρνητικό πρόσημο (εν μέσω διεύρυνσης των οικονομικών ανισοτήτων) ορισμένες τιμές προϊόντων και υπηρεσιών ευρείας κατανάλωσης, όπως είναι το ηλεκτρικό ρεύμα, οι δαπάνες για τα φάρμακα, ο καπνός, οι πατάτες, το μοσχάρι και τα γαλακτοκομικά.
Παρά το γεγονός ότι ο τιμάριθμος βρέθηκε στα επίπεδα των αρχών της δεκαετίας του 1960 (μειώθηκε κατά 2,9% τον περασμένο μήνα από 2% τον Οκτώβριο φέτος), τα τιμολόγια της ΔΕΗ αυξήθηκαν κατά 18,7% σε ετήσια βάση, ενώ η επιβάρυνση των ασφαλισμένων από τις αλλαγές στην πολιτική των φαρμάκων και την αύξηση της συμμετοχής τους στην αγορά τους φτάνει το 25,3%. Ανατιμήσεις καταγράφηκαν, επίσης, στα καπνικά προϊόντα (4,7%), στις νωπές πατάτες (4,5%), στο νωπό μοσχάρι (2,1%) και σε γαλακτοκομικά-αυγά (1,7%). Στον αντίποδα, λόγω των μειώσεων στις διεθνείς τιμές του πετρελαίου, το πετρέλαιο θέρμανσης πωλήθηκε φτηνότερα κατά 3,4% σε σχέση με τον Νοέμβριο πέρυσι.
Οπως προκύπτει από τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ), από τη σύγκριση του γενικού δείκτη τιμών καταναλωτή του Νοεμβρίου 2013 με τον αντίστοιχο δείκτη του Νοεμβρίου 2012, προκύπτει μείωση 2,9% έναντι αύξησης 1% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του 2012 με το 2011.
Η πτώση προήλθε από τις μειώσεις που καταγράφηκαν κυρίως σε προϊόντα εκτός διατροφής, καθώς και από την υποχώρηση των τιμών στα διαρκή καταναλωτικά αγαθά, τα οποία… μένουν στα αζήτητα αυτή τη δύσκολη για τη συντριπτική πλειονότητα των ελληνικών νοικοκυριών περίοδο. Στην ομάδα «διατροφή και µη αλκοολούχα ποτά» η μείωση τιμών φτάνει το 1,2%, σε «ένδυση και υπόδηση» το 11,5%, στη «στέγαση» το 0,5%, στα «διαρκή αγαθά-είδη νοικοκυριού και υπηρεσίες» το 3,6%, στην ομάδα «μεταφορές» το 2,7% και στην ομάδα «επικοινωνίες» το 4,2%. Κατά 3,1% μειώθηκε ο δείκτης της ομάδας «αναψυχή-πολιτιστικές δραστηριότητες» και κατά 4,2% της ομάδας «εκπαίδευση». Ο δείκτης της ομάδας «ξενοδοχεία-καφέ-εστιατόρια» μειώθηκε κατά 2,9% και της ομάδας «άλλα αγαθά και υπηρεσίες» κατά 4,9%. Αύξηση καταγράφηκε στους δείκτες «αλκοολούχα ποτά και καπνός» (3,5%) και υγεία (0,3%).
H «εσωτερική υποτίμηση»
Η περιλάλητη «εσωτερική υποτίμηση», η οποία εσχάτως μπήκε στα οικονομικά λεξικά, πέρα από το ότι δεν λειτούργησε προς την ίδια κατεύθυνση για τις τιμές όλων των προϊόντων και υπηρεσιών, οδήγησε στο «ναδίρ» την κατανάλωση, με αποτέλεσμα την παραμονή της ελληνικής οικονομίας για έκτη συνεχή χρονιά στο τούνελ της ύφεσης. Και τα νεότερα στοιχεία που ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ για το γ΄ τρίμηνο τρέχοντος έτους δείχνουν πτώση του ΑΕΠ κατά 3% (έναντι πτώσης 6,7% το γ΄τρίμηνο 2012), λόγω των ισχυρών πιέσεων σε επενδύσεις και κατανάλωση. Σε επίπεδο 9μήνου προκύπτει ύφεση 4,1%, έναντι πτώσης του ΑΕΠ κατά 6,6% στο αντίστοιχο περσινό διάστημα. Σε τρέχουσες τιμές, το ΑΕΠ διαμορφώθηκε στα 48,692 δισ. ευρώ και αυξήθηκε στο επίπεδο του α΄ τριμήνου 2011. Για φέτος ο προϋπολογισμός προβλέπει ύφεση 4% και για το 2014 ανάπτυξη 0,6%. Η μείωση του ΑΕΠ το γ΄ τρίμηνο οφείλεται κατά κύριο λόγο στη συνεχιζόμενη πτώση των ιδιωτικών επενδύσεων και της κατανάλωσης. Οι ακαθάριστες επενδύσεις πάγιου κεφαλαίου μειώθηκαν κατά 12,6%, ενώ η συνολική καταναλωτική δαπάνη παρουσίασε μείωση 6,6%. Θετικά συνεισέφερε στο ΑΕΠ η μείωση του ελλείμματος στο εμπορικό ισοζύγιο της χώρας (οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν αύξηση 5,7% και οι εξαγωγές 2,3%).
Οι φτωχοί… φτωχότεροι
Πρόσφορο έδαφος για τη διεύρυνση των οικονομικών ανισοτήτων στη χώρα μας διαμόρφωσε η οικονομική κρίση, με αποτέλεσμα οι πλούσιοι να γίνονται πλουσιότεροι και οι φτωχοί φτωχότεροι. Τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής δείχνουν ότι το χάσμα μεταξύ του πιο πλούσιου και του πιο φτωχού τμήματος πληθυσμού της χώρας διευρύνεται συνεχώς, με αποτέλεσμα η Ελλάδα να κατέχει πλέον μια από τις χειρότερες θέσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο όσον αφορά την οικονομική ανισότητα των πολιτών. Με βάση τα εισοδήματα του 2011, το μερίδιο εισοδήματος του πλουσιότερου 20% του πληθυσμού είναι 6,6 φορές μεγαλύτερο από το μερίδιο εισοδήματος του φτωχότερου 20% του πληθυσμού, όταν το συγκεκριμένο μέγεθος είχε 5,6 φορές διαφορά, λαμβάνοντας υπόψη τα στοιχεία για τα εισοδήματα του 2009. Επίσης, το 25% των νοικοκυριών με το χαμηλότερο εισόδημα κατέχει το 8,7% του συνολικού εθνικού εισοδήματος (το 2011 κατείχε το 9,4%), ενώ τα νοικοκυριά με το υψηλότερο εισόδημα κατέχουν το 47% του συνολικού εθνικού εισοδήματος. Παράλληλα, η οικονομική ανισότητα για τα άτομα ηλικίας 65 ετών και άνω εκτιμάται στο 4,5 (στο ίδιο επίπεδο με το 2011), ενώ για τα άτομα κάτω των 65 ετών αυξήθηκε στο 7,4 από 6,3 το 2011.
Πηγη: efsyn
0 comments:
Δημοσίευση σχολίου
Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.
Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr