Κάθε χρόνο, όταν μνημονεύονται τα ονόματα των 24 ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους στην εξέγερση του Πολυτεχνείου το 1973, ακούγεται και εκείνο της Τόριλ Μαργκρέτα Ενγκελαντ. Το 22χρονο κορίτσι με τα μακριά μαύρα μαλλιά και το χαμόγελο που θυμίζει τη Μόνα Λίζα, που έπεσε νεκρή από μία αδέσποτη σφαίρα.
Το κορίτσι από τη Νορβηγία ήταν το μεγαλύτερο από τα τρία παιδιά του Περ Ρέινταρ Ενγκελαντ, μηχανικού εταιρείας τηλεφωνίας και της Χέλγκα Μαργκρέτα, η οποία σπούδαζε ιστορία της τέχνης στο Οσλο, λάτρευε τα ταξίδια και είχε ένα ισχυρό αίσθημα δικαίου, όπως λέει στην «Ελευθεροτυπία» η αδελφή της, Λιβ Κάρι.
Σύμφωνα με την ίδια, δεν ήταν πολιτικά δραστήρια ούτε συμμετείχε σε φοιτητικά κινήματα, καθώς την περιγράφει ως μία ντροπαλή και συγκρατημένη κοπέλα που όπως όλα δείχνουν βρέθηκε στο λάθος σημείο, τη λάθος στιγμή. Η Τόριλ έφτασε στην Ελλάδα το Μάιο του 1973, αφού πρώτα είχε επισκεφθεί την Ιταλία για να θαυμάσει την τέχνη των μουσείων της. Εκεί γνώρισε κάποιους Αμερικανούς, τους οποίους ακολούθησε στην Κέρκυρα όπου πέρασε το Πάσχα και κατέληξε στην Αθήνα
Εκεί έμεινε σε ξενοδοχείο για νέους στη λεωφόρο Αλεξάνδρας και γνώρισε τον Μοχάμεντ Αχμέντ Σαλέμ, έναν Σαουδάραβα που δούλευε στη ρεσεψιόν. Αυτός τη βοήθησε όταν της τελείωσαν τα χρήματα, καθώς αρχικά δίδασκε αγγλικά στα δύο παιδιά μίας οικογένειας στην Αθήνα. Τελευταία φορά μίλησε με τους γονείς της το πρωί της ημέρας που έπεσε νεκρή.
Δύο ημέρες αργότερα ένας κληρικός που επισκέφθηκε την οικογένεια τους ενημέρωσε ότι η κόρη τους ήταν νεκρή. Πυροβολήθηκε κοντά στο Πολυτεχνείο Αθηνών περίπου στις 11.30 μ.μ., ενώ επέστρεφε από τον κινηματογράφο με ένα φίλο της «μετανάστη».
Αργότερα παρέλαβαν γράμμα από τον οδοντίατρο, πρώην βουλευτή της Ενωσης Κέντρου, Γιώργο Λαζαρίδη, ο οποίος έκανε ότι μπορούσε όταν η κοπέλα μεταφέρθηκε αιμορραγώντας μέχρι θανάτου στο ξενοδοχείο «Ακροπόλ Παλάς», απέναντι από το Πολυτεχνείο.
Σύμφωνα με το πιστοποιητικό θανάτου, ο διπλωματικός αντιπρόσωπος της Νορβηγίας στην Αθήνα δήλωσε πως η Τόριλ πέθανε από «τραύματα στο στήθος και το λαιμό, αφού χτυπήθηκε από σφαίρα υψηλού διαμετρήματος». Ο φίλος της, ο Μοχάμεντ, δέχθηκε σφαίρα στον ώμο. Ο άνθρωπος που ήταν ο μόνος που γνώριζε το λόγο που βρίσκονταν εκείνη τη στιγμή στο συγκεκριμένο σημείο, ήρθε αργότερα σε επαφή με τη μητέρα της Τόριλ, δηλώνοντας ότι ήθελε να επισκεφθεί την οικογένεια, αλλά ο διπλωμάτης της Νορβηγίας στην Αθήνα τον απέτρεψε.
Οπως δήλωσε σε πρόσφατη συνέντευξή του, σύμφωνα με την «Ελευθεροτυπία», αρνήθηκε να του εκδώσει ταξιδιωτική βίζα γιατί ήταν μουσουλμάνος και φοβόταν την αντίδραση της οικογένειας στο άκουσμα της είδησης ότι η Τόριλ είχε σχέση μαζί του.
Πηγή: iefimerida.gr
0 comments:
Δημοσίευση σχολίου
Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.
Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr