Η επικείμενη ελληνική προεδρία στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και η εγκατάσταση της COSCO στο λιμάνι του Πειραιά φέρνει όλο και μεγαλύτερα ονόματα τεχνολογικών επιχειρήσεων στην Ελλάδα.
Την Πέμπτη 10 Οκτωβρίου 2013 ο πρωθυπουργός, κ. Αντώνης Σαμαράς συναντήθηκε με τον εκτελεστικό πρόεδρο της Google, κ. Έρικ Σμιντ, ο οποίος βρέθηκε στην Αθήνα εν όψει της ανάληψης της προεδρίας της ΕΕ από την Ελλάδα.
Η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της ΕΕ έχει ανοιχτούς λογαριασμούς με την Google κι έχει ξεκινήσει εις βάθος έρευνα, καθώς εντόπισε τέσσερις προβληματικές πρακτικές της εταιρίας, σύμφωνα με το κοινοτικό δίκαιο ανταγωνισμού.
Η πρώτη αφορά τον τρόπο που η Google διαχειρίζεται τους διαδικτυακούς συνδέσμους κατά την αναζήτηση αποτελεσμάτων σε σχέση με άλλους ανταγωνιστικούς της ιστοτόπους. Η δεύτερη έχει να κάνει με την χρήση ψηφιακής ύλης από τρίτα μέρη από την Google χωρίς έγκριση. Η τρίτη αφορά τους όρους που τίθενται σε εκδότες που εμποδίζουν να εμφανίζονται διαφημίσεις από ανταγωνιστές της Google στις ιστοσελίδες τους, ενώ η τέταρτη είναι διάφοροι περιορισμοί σε διαφημιστές. Επίσης, η εταιρία έχει και άλλο μέτωπο με τις Βρυξέλλες σε σχέση με την πολιτική απορρήτου. Έτσι, ο τεχνολογικός κολοσσός επιδιώκει να κλείσει αυτά τα ζητήματα με τις κοινοτικές υπηρεσίες στο προσεχές διάστημα.
Ομιλία του Σμιντ στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
Ο παράγοντας-κλειδί για να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας και να βγει η Ελλάδα από την κρίση, θα είναι η τεχνολογική καινοτομία, τόνισε ο εκτελεστικός πρόεδρος της Google Έρικ Σμιντ. Ο κορυφαίος αμερικανός μάνατζερ μίλησε στο Μέγαρο Μουσικής ενώπιον πολυπληθούς κοινού με θέμα «Η Τεχνολογία ως έναυσμα για την ανάπτυξη», και κάλεσε την ελληνική κυβέρνηση να δημιουργήσει ένα πιο φιλικό περιβάλλον για την επιχειρηματικότητα, ιδίως των νέων.
«Η κρίση είναι ευκαιρία για να βρείτε νέους τρόπους και μέσα ανάπτυξης» είπε και υπογράμμισε πόσο σημαντικό είναι να καταλάβουν οι έλληνες τον κομβικό ρόλο των καινοτομιών, οι οποίες, σε παγκόσμιο επίπεδο, αποτελούν τον μοχλό και την κινητήρια δύναμη της ανάπτυξης.
«Για την Ελλάδα τα δυσάρεστα είναι πίσω της και τα καλά είναι μπροστά της» εκτίμησε ο κ. Σμιτ και κάλεσε τη χώρα μας «να γίνει μια Μέκκα υψηλής καινοτομίας».
Επεσήμανε με αισιόδοξο πνεύμα ότι «κάθε κρίση δημιουργεί μια ευκαιρία» και κάλεσε την Ελλάδα να τολμήσει «να εκτεθεί στον παγκόσμιο ανταγωνισμό», δημιουργώντας κέντρα καινοτομίας και νέες ευκαιρίες απασχόλησης μέσα από τη στενή συνεργασία κράτους, επιχειρήσεων και μεγάλων πανεπιστημίων.
Σε αυτό το πλαίσιο, όπως είπε, η Google «θα βοηθήσει στο μέτρο του δυνατού». Αφού εξέφρασε την ικανοποίησή του επειδή η ανάπτυξη της εταιρείας του στην Ελλάδα εμφανίζει έναν από τους ταχύτερους ρυθμούς στην Ευρώπη, δήλωσε ότι «σκεπτόμαστε τι θα κάνουμε στο μέλλον», ενώ επεσήμανε πως ένας λόγος του ταξιδιού του στη χώρα μας ήταν για να σχηματίσει προσωπική άποψη για την κατάσταση στην Ελλάδα.
Ο πρόεδρος του αμερικανικού κολοσσού δήλωσε εντυπωσιασμένος τόσο από τον αριθμό των ταλέντων που έχει η Ελλάδα, όσο και για την ανθεκτικότητα των Ελλήνων μπροστά στην κρίση. Αφού ανέφερε ότι οι έλληνες έχουν εφεύρει πολλά πράγματα στην ιστορία, μεταξύ των οποίων τη Δημοκρατία, εξέφρασε το «σεβασμό» του απέναντι στον ελληνικό λαό για όσα έχει περάσει λόγω της κρίσης και ανέφερε χαρακτηριστικά: «Δεν ξέρω πώς θα είχαμε αντιδράσει στις ΗΠΑ, αν μας είχε συμβεί κάτι ανάλογο».
Ο κ. Σμιτ ανέφερε ότι μολονότι η Ελλάδα και ιδιαίτερα η Αθήνα διαθέτει πολλά ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα, σήμερα χαρακτηρίζεται από ένα συνδυασμό πολυάριθμων αναξιοποίητων ταλέντων και εξειδικευμένων εργαζομένων χωρίς δουλειά, λίγων καινοτομικών εταιρειών και χαμηλών μισθών, με συνέπεια να παρατηρείται «διαρροή εγκεφάλων» σε άλλες χώρες. Όπως είπε, «σε μια χώρα με ανεργία των νέων κοντά στο 60%, το πρόβλημα δεν είναι εύκολα αντιμετωπίσιμο, αλλά μπορεί να λυθεί».
Για να αλλάξουν τα πράγματα, τόνισε, και για να δημιουργηθούν περισσότερες δουλειές στον τομέα της υψηλής τεχνολογίας, οι πρωτοβουλίες ανήκουν αφενός στην ελληνική κυβέρνηση, που πρέπει να βοηθήσει στην ανάπτυξη των επιχειρήσεων, και αφετέρου στην ανάληψη ρίσκου από τους ίδιους τους επιχειρηματίες. «Δεν δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας οι κυβερνήσεις, αλλά οι επιχειρήσεις» τόνισε και υπογράμμισε ότι «χρειάζονται νόμοι που να προωθούν την επιχειρηματικότητα».
Αλλά, πρόσθεσε, για να διακινδυνεύσουν οι επιχειρηματίες, «οι πολιτικοί πρέπει να απομακρύνουν τα εμπόδια» και «να εξαλειφθεί η γραφειοκρατία που αποτρέπει τις επενδύσεις». Όπως εξήγησε, χρειάζεται ένα σταθερό επενδυτικό πλαίσιο, επειδή «οι επενδυτές θέλουν να ξέρουν ότι σε μερικά χρόνια η κυβερνητική πολιτική δεν θα έχει αλλάξει».
Παράλληλα, πρόσθεσε, πρέπει να δοθούν κίνητρα (όπως φορολογικά) για την τόνωση της επιχειρηματικότητας, καθώς επίσης να προωθηθεί ακόμη περισσότερο η χρήση του Ίντερνετ στο δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα, και να δοθεί έμφαση στην αξιοποίηση των δικτύων. Στην Ελλάδα, όπως είπε, μπορούν μέσα από τις νέες καινοτομίες, «να δημιουργηθούν νέοι εκατομμυριούχοι».
Τη διάλεξη και τη συζήτηση με το κοινό προλόγισε και συντόνισε ο Λουκάς Τσούκαλης, καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών και πρόεδρος του Ελληνικού Ιδρύματος Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ).
Συνάντηση με τον πρόεδρο της ΖΤΕ
Νωρίτερα, ο κ. Σαμαράς συναντήθηκε με τον πρόεδρο της ZTE. κ. Χου Γουέι Γκι, με τον οποίο μίλησε για τα σχέδια της κινεζικής εταιρίας επικοινωνιών στην Ελλάδα. Όπως ειπώθηκε, η ΖΤΕ θα ξεκινήσει την λειτουργία ενός του κέντρου εφοδιαστικής αλυσίδας στον Πειραιά και θα αναπτύξει ένα κέντρο επισκευών και συντήρησης για τις συσκευές που πωλεί στην Ευρώπη στην Αττική. Σύμφωνα με τον κ. Γουέι Γκι, θα δημιουργηθούν περί τις 400-600 θέσεις εργασίας.
Το πλάνο προβλέπει την δημιουργία των δύο εγκαταστάσεων μέσα στο 2014, θα έχει τουλάχιστον διάρκεια έξι ετών κι έρχεται σε συνέχεια του μνημονίου συνεργασίας, που είχε υπογράψει η ΖΤΕ με την ελληνική κυβέρνηση τον περασμένο Μάιο, κατά την επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Κίνα.
Το κέντρο επισκευών και συντήρησης θα καλύπτει αρχικά την νοτιοανατολική Ευρώπη και στη συνέχεια θα επεκτείνει την αρμοδιότητά του σε όλη την Ευρώπη. Στόχος των Κινέζων είναι να γίνει δυνατή η μετατροπή του κέντρου σε γραμμή συναρμολόγησης για τα προϊόντα της ΖΤΕ στην Ευρώπη, καθώς έτσι θα μπορούν να φέρουν σήμανση ότι παρήχθησαν στην ΕΕ. Ήδη η εταιρία ψάχνει πιθανούς χώρους.
Επίσης, καθότι η ΖΤΕ είναι μία από τις μεγαλύτερες εταιρίες κατασκευής τηλεπικοινωνιακού υλικού, ενδιαφέρεται για τα τηλεπικοινωνιακά έργα νέας γενιάς του δημοσίου, όπως το αυτοχρηματοδοτούμενο Fiber to the Home (οπτική ίνα στο σπίτι), η σύμπραξη δημοσίου και ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ) για την δημιουργία ευρυζωνικών υποδομών σε απομακρυσμένες περιοχές, και η «λύση - πακέτο» για τις επικοινωνίες του δημοσίου«Σύζευξις ΙΙ».
Παράλληλα, όμως, οι Κινέζοι ζητούν υποστήριξη από την Ελλάδα, εν όψει της ανάληψης της προεδρίας της ΕΕ, καθώς η Γενική Διεύθυνση Εμπορίου της ΕΕ έχει καταστήσει σαφές στο Πεκίνο ότι πολλά τηλεπικοινωνιακά προϊόντα που κατασκευάζονται στην Κίνα και εξάγονται στην Ευρώπη, εμπίπτουν στους κανόνες περί αντιντάμπινγκ, απειλώντας να θέσει εξαντλητικούς δασμούς.
Έπειτα από συγκρούσεις εντός των κρατών - μελών μεταξύ όσων θέλουν συνεργασία με τους Κινέζους και όσων απειλούνται από τα φτηνότερα τεχνολογικά προϊόντα, Βρυξέλλες και Πεκίνο συμφώνησαν σε μορατόριουμ. Ωστόσο, θεωρείται βέβαιο ότι το θέμα θα επανακκινηθεί και ήδη οι 10.000 απολύσεις που εξήγγειλε στη Γαλλία η Alcatel - Lucent, κρίνεται ως προειδοποιητική βολή από τις ευρωπαϊκές τηλεπικοινωνιακές βιομηχανίες. Έτσι, είναι πολύ πιθανόν η Ελλάδα να κληθεί να αντιμετωπίσει ως προεδρεύουσα της ΕΕ μία ευρω-σινική κρίση και να χειριστεί την έναρξη ενός διεθνούς εμπορικού πολέμου.
Πηγή: tovima.gr
0 comments:
Δημοσίευση σχολίου
Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.
Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr