Σύμφωνα με πηγές, οι τοποθετήσεις των Ευρωπαίων αξιωματούχων αποτελούν ηχηρό μήνυμα στην Κρ. Λαγκάρντ, η οποία επιμένει στην ανάγκη «κουρέματος» του χρέους.
Σε οριακό σημείο έχει φτάσει η αντιπαράθεση Ευρωζώνης- Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για το «μοντέλο» ελάφρυνσης του ελληνικού δημόσιου χρέους μόλις μία εβδομάδα πριν από την επιστροφή της τρόικας στην Αθήνα και την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων στις οποίες η βιωσιμότητα του χρέους αναμένεται να παίξει κομβικό ρόλο.
Οι δύο πλευρές κρατούν εκ διαμέτρου αντίθετες θέσεις. Στην Ουάσιγκτον προβάλλουν ως βασικό εργαλείο για μια μόνιμη λύση το «κούρεμα» των δανείων από την Ευρωζώνη, ενώ σε Βερολίνο και Βρυξέλλες η λέξη «κούρεμα» είναι... απαγορευμένη. Αντιπροτείνουν μείωση επιτοκίων και επιμήκυνση των δανείων που έχουν χορηγήσει.
Δεν είναι τυχαίο πως χθες σε δημοσίευμα της «Wall Street Journal» με τίτλο «Χωρίζουν οι δρόμοι Ευρώπης - ΔΝΤ στις διασώσεις» γίνεται αναφορά στη σύγκρουση, με αφορμή τον σχεδιασμό του ελληνικού «πακέτου» και τονίζεται πως η κόντρα κορυφώνεται οδηγώντας πιθανόν σε... διαζύγιο.
Γιεργκ Ασμουσεν
Ειδικότερα στο ΔΝΤ εμφανίζονται απόλυτοι. Για να καταστεί το χρέος διαχειρίσιμο σε μεσοπρόθεσμη βάση θα πρέπει τα δάνεια που έλαβε η Ελλάδα από την Ευρωζώνη (είτε τα διακρατικά από τις χώρες-μέλη στο πλαίσιο του πρώτου πακέτου είτε τα δάνεια από τον EFSF) να «κουρευτούν». Συνολικά φθάνουν τα 190 δισ. ευρώ και όπως γίνεται αντιληπτό, για παράδειγμα μια διαγραφή της τάξης του 20%, θα περιόριζε άμεσα το χρέος κατά 38 δισ. ευρώ.
Στην αντίπερα όχθη στην Ευρωζώνη ξεκαθαρίζουν ότι δεν υπάρχει περίπτωση να «κουρευτούν» τα δάνεια του «επίσημου» τομέα, καθώς ακόμη κι αν υπήρχε η πολιτική βούληση, μια τέτοια απόφαση δεν θα περνούσε από τα εθνικά Κοινοβούλια.
Ολι Ρεν
Υπογραμμίζουν, δε, πως στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο μιλούν «εκ του ασφαλούς», με το σκεπτικό ότι δεν βάζουν στο τραπέζι και «κούρεμα» των δανείων που χορήγησε το Ταμείο στην Ελλάδα, καθώς αυτό απαγορεύεται από το καταστατικό του.
Αναλύσεις
Μάλιστα οι Ευρωπαίοι επιχειρηματολογούν βασιζόμενοι σε αναλύσεις διεθνών οίκων για την ελάφρυνση που θα προέκυπτε για το ελληνικό χρέος από την επιμήκυνση των δανείων.
Κλάους Ρέγκλινγκ
Συγκεκριμένα έχει υπολογιστεί πως μία επιμήκυνση κατά 20 χρόνια των διμερών δανείων από τις χώρες της Ευρωζώνης, ύψους 53 δισ. ευρώ, θα μείωνε την ετήσια δαπάνη για τόκους κατά 2,3 δισ. ευρώ. Το ίδιο μέτρο για τα δάνεια 137 δισ. ευρώ από τον EFSF θα έφερνε ελάφρυνση 4 δισ. τον χρόνο.
Οι δύο πλευρές δεν κάνουν βήμα πίσω από τις θέσεις τους, γεγονός που αναδεικνύεται στο δημοσίευμα της «Wall Street Journal», στο οποίο παρουσιάζεται το χρονικό της.. ρήξης.
Φιλοξενείται παλαιότερη δήλωση (Ιούνιος 2013) του εκλιπόντος πρώην διευθυντή του ΔΝΤ, Αντόνιο Μπόργκες, «το διαζύγιο μεταξύ Ευρώπης - ΔΝΤ είναι πραγματικό» και υπογραμμίζεται πως η ανάλυση βιωσιμότητας χρέους του Ταμείου αποτελεί διαχρονική εστία έντασης.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ένας αξιωματούχος του ΔΝΤ την αποκάλεσε «ανέκδοτο», άλλος της Κομισιόν την περιέγραψε ως «παραμύθι για να πηγαίνουν για ύπνο τα παιδιά», ενώ αξιωματούχος του ελληνικού υπουργείου Οικονομικών δήλωσε πως είναι «επιστημονικά γελοία».
Σημειώνεται, δε, πως ο επίτροπος Ρεν είναι υποστηρικτής της ιδέας ενός ανεξάρτητου ευρωπαϊκού μηχανισμού αντιμετώπισης μελλοντικών κρίσεων, χωρίς την εμπλοκή του ΔΝΤ, ιδέα που στηρίζουν επίσης και άλλοι κορυφαίοι αξιωματούχοι, όπως το μέλος της ΕΚΤ, Γ. Ασμουσεν, και ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Β. Σόιμπλε.
Τέλος υπενθυμίζεται πως τον Ιούλιο η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κρ. Λαγκάρντ, είχε δηλώσει πως «εάν η Ευρωζώνη δεν χρειάζεται πια τις υπηρεσίες του ΔΝΤ, αυτή θα ήταν η καλύτερη δυνατή είδηση».
ΤΙ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΥΝ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΙ ΔΝΤ
Το μήνυμα σε Λαγκάρντ και η αντίδραση
Αγρια κόντρα ξέσπασε μεταξύ των Ευρωπαίων και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου με αφορμή το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους που κατέχουν τα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης και οι κεντρικές τράπεζές τους. Το Ταμείο επιμένει για την ανάγκη της ελάφρυνσης του χρέους ώστε να δικαιολογείται η βιωσιμότητα, όπως απαιτεί το Καταστατικό του, και οι Ευρωπαίοι προκρίνουν άλλες λύσεις.
Το εκτελεστικό μέλος της ΕΚΤ, Γιεργκ Ασμουσεν ξεκαθάρισε ότι το κούρεμα του χρέους που κατέχει ο δημόσιος τομέας δεν συζητείται. Απαντώντας σε ερώτημα για τις πιέσεις του Ταμείου αναφορικά με το «κούρεμα» του χρέους, είπε ότι «τo ΔΝΤ μιλάει για τα λεφτά των άλλων».
Η απάντησή του θεωρήθηκε -και είναι- ευθεία άρνηση προς τη διευθύντρια του Ταμείου, η οποία αναμένεται «να σηκώσει το γάντι».
Επίσης ο επίτροπος Ολι Ρεν είπε ότι δεν θεωρεί πως το νέο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους είναι αναγκαίο. Αναφέρθηκε στις δύο ενέργειες που έχουν προηγηθεί για τη μείωση του χρέους που βρισκόταν στα χέρια ιδιωτών (το PSI και την επαναγορά ομολόγων το 2012).
Χρονοδιάγραμμα
Ο κ. Ρεν μίλησε για μια μακρά διαδικασία, η οποία -όπως τόνισε- θα αρχίσει με τη βεβαίωση του πρωτογενούς πλεονάσματος τον Απρίλιο από τη Eurostat και αναμένεται να ολοκληρωθεί «κάποια στιγμή στη διάρκεια του επόμενου καλοκαιριού». Είναι φανερό ότι οι Ευρωπαίοι δεν επιθυμούν να γίνει η ελάφρυνση του χρέους θέμα συζήτησης στις Ευρωεκλογές του Μαΐου, ενώ θα περιμένουν και τη λήξη της ελληνικής προεδρίας της ΕΕ.
Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κλάους Ρέγκλινγκ είπε ότι η πιθανότητα να καταφέρει η Ελλάδα να χρηματοδοτήσει πλήρως τις ανάγκες της από τις αγορές το 2014 είναι μικρή και αναφέρθηκε στη γνωστή του θέση ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί και τρίτο πακέτο βοήθειας.
Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι συμμετείχαν σε πάνελ με τίτλο «Εuro 5» το οποίο διοργανώθηκε στο Ινστιτούτο Μπέρτελζμαν. Εκτός των Ολι Ρεν, Γεργκ Ασμουσεν και Κλάους Ρέγκλινγκ, συμμετείχε και ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων Βέρνερ Χόγιερ.
Σύμφωνα με πηγές στην Ουάσιγκτον, οι απαντήσεις των Ευρωπαίων αξιωματούχων αποτελούν ηχηρό μήνυμα στην κ. Λαγκάρντ η οποία επιμένει στην ανάγκη «κουρέματος» του χρέους. Οι πηγές πιστεύουν ότι «θα είναι πολύ ενδιαφέρουσα η συνέχεια για το θέμα αυτό, διότι μπήκε πλέον και το θέμα της βιωσιμότητας». Οι Ευρωπαίοι έχουν υποσχεθεί ότι θα καλύψουν τυχόν χρηματοδοτικό κενό της Ελλάδας, αλλά η κ. Λαγκάρντ ζητά να παρουσιαστεί τώρα η δεσμευτική πρόταση, στη διάρκεια της παρούσας επιθεώρησης που θα επαναληφθεί στο τέλος Οκτωβρίου.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι Ευρωπαίοι θα προτείνουν λύση που περιλαμβάνει επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων ή μείωση των επιτοκίων ή και τα δύο μαζί. Πάντως, ο κ. Ρεν πιστεύει ότι η ελληνική οικονομία δείχνει σημάδια σταθεροποίησης μετά την ύφεση των τελευταίων έξι χρόνων, αλλά δεν προτείνει μέτρα που θα οδηγήσουν σε ανάπτυξη και δημιουργία θέσεων εργασίας.
1. Γιεργκ Ασμουσεν: Το εκτελεστικό μέλος της ΕΚΤ ξεκαθάρισε ότι το κούρεμα του χρέους που κατέχει ο δημόσιος τομέας δεν συζητείται. Απαντώντας σε ερώτημα για τις πιέσεις του Ταμείου είπε ότι «τo ΔΝΤ μιλάει για τα λεφτά των άλλων».
2. Ολι Ρεν: Δεν θεωρεί πως το νέο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους είναι αναγκαίο. Η συζήτηση θα αρχίσει με τη βεβαίωση του πρωτογενούς πλεονάσματος τον Απρίλιο και αναμένεται να ολοκληρωθεί «κάποια στιγμή στη διάρκεια του επόμενου καλοκαιριού».
3. Κλάους Ρέγκλινγκ: Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας τόνισε ότι η πιθανότητα να καταφέρει η Ελλάδα να χρηματοδοτήσει πλήρως τις ανάγκες της από τις αγορές το 2014 είναι μικρή. Σύμφωνα με τον ίδιο, η Ελλάδα θα χρειαστεί και τρίτο πακέτο βοήθειας.
Πηγή ethnos.gr
0 comments:
Δημοσίευση σχολίου
Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.
Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr